Hlavní obsah

Japonská sonda poslala fotografie kamenité planetky Ryugu

– Tokio

Robotické rovery z japonské sondy Hajabusa 2 pořídily na povrchu asteroidu Ryugu snímky, které dokazují, že jeho povrch je kamenitý. To se sice dalo očekávat, nicméně přesto jsou japonští vesmírní vědci a inženýři ze snímků nadšení. Na planetce vzdálené asi 280 miliónů kilometrů od Země je udělaly Rover-1A a Rover-1B.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nové snímky povrchu planetky Ryugu, které Japonci zveřejnili.

Článek

Sonda japonské vesmírné agentury JAXA dva „hopsavé robůtky“ posadila na povrch asteroidu Ryugu v pátek 21. září. [celá zpráva]

Úřad zveřejnil nejnovější fotografie na svých webových stránkách ve druhé polovině minulého týdne. Jsou na nich vidět mírně nakloněné, ale detailní záběry kamenitého povrchu pořízené na několika místech asteroidu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Snímky pořídily dva rovery.

„Nenacházím slov, abych vyjádřil, jak jsem šťastný, že se nám podařilo uskutečnit mobilní výzkum povrchu asteroidu,“ napsal podle agentury AP manažer projektu Juiči Cuda.

Příští rok v březnu či dubnu sonda vystřelí na asteroid projektil, který vytvoří malý kráter. Z jeho nitra chce JAXA odebrat další vzorek.

Sonda Hajabusa 2 bez lidské posádky letěla do blízkosti asteroidu Ryugu více než tři roky. V září na jeho povrch úspěšně spustila kontejner MINERVA-II 1 se dvěma zmíněnými rovery.

Zhruba kilogramové válcovité aparáty jsou vybaveny kamerami, teplotními senzory, gyroskopem a akcelerometrem, který měří zrychlení. Po povrchu asteroidu zařízení vzhledem k mimořádně nízké přitažlivosti nepopojíždějí, ale poskakují. Každý skok, který trvá 15 minut, umožňuje přesun až o 15 metrů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kamenitý povrch asteroidu Ryugu

Sonda Hajabusa 2 nese ještě kontejner MINERVA-II 2, ve kterém je robot Rover-2, a přistávací modul německé výroby MASCOT. Německé zařízení by mělo dosednout na Ryugu počátkem října, Rover-2 až příští rok.

První sběr vzorků na konci října

S prvním sběrem vzorků z povrchu počítá JAXA na konci října. Při tomto manévru se Hajabusa 2 těsně přiblíží k povrchu a vzorky odebere pomocí sběrné hubice.

Příští rok v březnu či dubnu sonda vystřelí na asteroid projektil, který vytvoří malý kráter. Z jeho nitra chce JAXA rovněž pomocí hubice odebrat další vzorek. Se získaným materiálem se má vrátit na Zemi do konce roku 2020.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Stín japonské sondy Hajabusa2 nad povrchem asteroidu Ryugu

Foto: Japanese Aerospace Exploration Agency

Sonda Hajabusa-2

Expedice Hajabusa 2 je druhým projektem Japonců zaměřeným na průzkum asteroidů a přepravu vzorků z nich na Zemi. První sondu tamní vědci vypustili v roce 2003. Její let byl úspěšný, byť návrat zkomplikovaly technické problémy. Pouzdro se vzorky nakonec na naší planetě přistálo v polovině roku 2010.

Reklama

Související články

Na pólech Měsíce je led, potvrdila NASA

Na povrchu Měsíce je definitivně potvrzena přítomnost vodního ledu. Na svém webu o tom informovala americká vesmírná agentura NASA, podle níž vědci pozorovali...

Výběr článků

Načítám