Hlavní obsah

Sociální pracovník, který duševně nemocným pomůže doma. Univerzita otvírá studijní program

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V reakci na reformu psychiatrické péče nabízí Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci (CMTF UP) nový a ojedinělý studijní program Aplikovaná psychoterapie a inovace v sociální práci. Obor slibuje širokou možnost uplatnění a cílí na uchazeče, kteří se zajímají o duši člověka a chtějí být oporou v těžkých životních situacích. Přihlášky lze podávat do 25. října.

Foto: Vojtěch Duda, UP

Budova Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci

Článek

Tříletý navazující magisterský program reaguje na změny v psychiatrické péči, kdy velké – a podle fakulty leckdy neosobní – kliniky nahrazuje osobní péče v domácím prostředí. O pacienty se tedy bude starat odborný tým, jehož součástí je také sociální pracovník nového typu.

Uvazování pacientů v ústavech je normou, řekl ministr

Domácí

„Tímto programem máme v úmyslu přispět k plánované reformě psychiatrických zařízení vyšší kvalitou přípravy sociálních pracovníků jak po stránce odborné, tak osobní. Máme naději, že kompetentní, osobnostně zralí a motivovaní absolventi budou zárukou nové kvality psychiatrické péče. Uvědomujeme si, že nároky kladené na studenty jsou vysoké, ale bez změny myšlení a přístupu pracovníků se reforma v Česku stane jenom formální záležitostí,“ prohlásil děkan CMTF Peter Tavel.

Místo ústavů pohodlí domova

Program nabídne studentům vhled do tří oblastí: sociální práce, psychologie a zdravotnictví. Absolventi mají být schopni analyzovat potřeby klientů, získají také komunikační a manažerské dovednosti.

Na trhu práce o ně zájem určitě bude – analýzy ukazují, že v současnosti není pro reformu psychiatrické péče dostatek připravených sociálních pracovníků.

Třetina Čechů se potýká s nějakým duševním onemocněním

Zdraví

„Z našich studentů se stanou odborníci na psychoterapeutickou práci s nemocnými, budou také vědět, jak efektivně řídit sociální organizace. Budou umět pracovat s nejrůznějšími diagnózami, s kazuistikami a zvládnou pacienta, aby případně neškodil svému okolí. Spolu s lékařem, psychiatrem a zdravotní sestrou vytvoří vysoce odborný tým, který bude o pacienta pečovat v jeho domácím prostředí,“ popsal děkan.

Věří, že pro nemocné to bude zásadní změna, která povede k hlubšímu uzdravování a lepšímu fungování v běžném životě.

Více předmětů v menších skupinách

Děkan Tavel doplnil, že záměrně zvolili větší pestrost předmětů v menších skupinách.

Západočeská univerzita přichystala nové studium speciální pedagogiky

Věda a školy

„Zvláště oblasti psychoterapie a psychiatrie vyžadují velkou míru kontaktní výuky – přímý kontakt, nácviky, sebezkušenostní a praktické zaměření. Také novou budovu naší fakulty jsme uzpůsobili komornímu způsobu výuky, což bude základem pro budování komunity studentů i pro osobnostní formování,“ uzavřel.

Nový studijní program v kostce:

  • Aplikovaná psychoterapie a inovace v sociální práci (Mgr.).
  • Studium trvá tři roky.
  • Navazuje na (kterýkoli) bakalářský program vystudovaný na vysokých školách v ČR.
  • Přijímací řízení bude vedeno jako ústní pohovor.
  • Denní i dálková forma.
  • Po absolvování získá student kvalifikaci sociálního pracovníka podle podmínek daných zákonem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám