Hlavní obsah

Západočeská univerzita přichystala nové studium speciální pedagogiky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemci o speciální a inkluzivní pedagogiku se mohou nově hlásit ke studiu na Fakultě pedagogické Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni. Škola získala akreditaci pro tříletý bakalářský studijní program Speciální pedagogika v denní formě studia, otevře se již pro nadcházející akademický rok 2020/21. Přihlášky ke studiu lze elektronicky podávat do 23. srpna, přijímačky se uskuteční pět dní poté.

Foto: ZČU

Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni

Článek

„Vhodně reagovat na individuální a často velmi specifické potřeby žáků a studentů je pro současné školství velká výzva,“ poznamenal k tomu děkan Fakulty pedagogické ZČU Pavel Mentlík s tím, že stále více dětí se zdravotním postižením navštěvuje běžné základní školy.

„Ty proto musejí být z hlediska pedagogické práce s těmito žáky odpovídajícím způsobem vybaveny. Vedle různých kompenzačních pomůcek sehrává významnou úlohu také přítomnost pedagogů, kteří jsou odborně připravení poskytovat odpovídající speciálněpedagogickou podporu žákům, jejich rodinám i svým kolegům,“ vysvětlil.

Praxe v běžných i speciálních školách

Získání akreditace pro studijní program Speciální pedagogika je podle Mentlíka nepochybným úspěchem pro fakultu i univerzitu, ale zejména důležitým příslibem pro školy nejen v regionu.

Školy nabraly další tisíce asistentů

Věda a školy

Speciální pedagogika je tříletý bakalářský program v prezenční formě studia, ukončený státní závěrečnou zkouškou. Tvoří ho teoretická část týkající se dílčích disciplín speciální pedagogiky, ale i část praktická.

Studenti si vyzkoušejí školní i mimoškolní asistování dětem s potřebou podpůrných opatření, dozví se o různých možnostech podpory, kterou lze těmto žákům a studentům poskytnout, dostanou příležitost zapojit se do výzkumných projektů, budou absolvovat praxe ve speciálních i běžných školách, v neziskových organizacích poskytujících služby lidem s postižením či obhajujících jejich práva.

Malé děti hendikep neřeší, válčí za inkluzi mladá žena

Domácí

Absolventi budou podle ZČU schopni poskytovat odbornou intervenci a podporu na základních školách, ZŠ speciálních a v dalších školských zařízeních a pracovištích. Uplatnění pak mohou najít kupříkladu i v dalších pomáhajících profesích, působících v resortu ministerstva práce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám