Hlavní obsah

Snaha vyměnit ředitele pražské školy pobouřila rodiče i učitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá základní škola pouze s prvním stupněm na východním okraji Prahy v Újezdu u Průhonic čelí vážným personálním problémům. Už devět ze 13 pedagogů v ZŠ Formanská podalo výpovědi, protože nesouhlasí s výměnou ředitele. A rodiče se bouří proti radnici. Podepisují petici za to, aby zůstal dosavadní ředitel Tomáš Kunst.

Foto: ZŠ Formanská, Facebook

Základní škola Formanská v městské části Praha-Újezd, budova pro první stupeň byla dokončena v roce 2018.

Článek

Kunst skončil druhý v konkurzu, který újezdská radnice vypsala poté, co řediteli vypršelo šest let ve funkci. Zvítězila místní zastupitelka, šéfka finančního výboru Helena Patáková (ODS), spolustranice starosty Václava Drahoráda. Nastoupit by měla od března.

Patáková ani Drahorád střet zájmu necítí, zastupitelka pro Novinky a Právo nicméně připustila, že se situace v Újezdu vyhrotila. Kauzu bude na konci ledna opět řešit místní zastupitelstvo.

Vůči Patákové se totiž zvedla vlna odporu, rodiče a přátelé školy poukázali na fakt, s jakou koncepcí uspěla. Jejich web reditelkaopisuje.cz dokonce uvádí, že 27 procent šestistránkové koncepce pochází z jiných zdrojů, a to bez citace. „Kdyby to udělal některý z žáků, dostal by za pět a ještě by vyfasoval kázeňský postih,“ řekla Novinkám a Právu jedna z pedagožek.

Přijímačky digitalizujeme, ale testování dětí bychom měli spíš zrušit. Náš systém zadupe řadu talentů

Chuťovky

Patáková výhrady odmítla. „Informace, které se teď objevují, budu řešit po právní stránce se svým právním zástupcem,“ reagovala na dotaz Novinek a Práva Patáková, která dosud vedla základní a mateřskou školu v Praze 6.

Pokud učitelé skutečně odejdou, bude podle ní třeba takovou překážku překonat. „Myslím si, že je v mé odbornosti, abych chod zajistila a zajistila učitele, jak se patří,“ uvedla Patáková.

„Nenechám se zastrašit“

Radnice se hájí hlasováním výběrové komise složené z jejích zástupců, lidí z magistrátu, školy či školní inspekce. Zatímco Patáková od komise dostala šest hlasů, Kunst dva.

Starosta Drahorád na jejím jmenování stále trvá. „Nenechám se zastrašit výhrůžkami od některých pedagogů a některých rodičů,“ reagoval starosta na dotaz Novinek a Práva. Komunální politika podle něj není o stranické příslušnosti. „Já si na stranickost nehraji,“ doplnil s tím, že ani v současné škole podle něho není vše v pořádku.

Bek po setkání s odbory: Vláda se bude v příštích 14 dnech zabývat navýšením rozpočtu školství

Věda a školy

Rodiče si však myslí opak, na webu dokonce kolují komentáře o zničení fungující školy. „Nechci, aby moje dítě mělo ve škole problémy, proto nebudu říkat jméno. Ale co jiného celá to rošáda je než kamarádšoft, velká malá domů jako za starých časů 90. let?“ řekl Novinkám a Právu jeden z nich.

Se ZŠ Formanská má velké plány hlavní město. K prvnímu stupni se má v těsné blízkosti přistavět nová pasivní budova pro druhý stupeň a také pro čtyřletou střední školu, možná gymnázium. Náklady se podle usnesení městských radních z loňského října odhadují zhruba na půl miliardy korun, město požádalo o spolufinancování z evropského modernizačního fondu. Drahorád předpokládá vypsání zakázky v březnu.

„Navrhovaná špičková kapacita školy je 330 žáků v 11 třídách, o jejichž vzdělání se bude starat 35 učitelů včetně asistentů a 11 osob zajišťujících chod školní jídelny. V budově budou umístěny kmenové učebny, odborné učebny, tělocvična, prostory pro školní družinu a mimoškolní aktivity, zázemí pro stravování žáků ZŠ, SŠ, dětí z MŠ (sousední stávající budova) a seniorů,“ stojí v odůvodnění říjnového rozhodnutí pražských radních.

Města se připravují na covidové děti. Navyšují místa v mateřských školách

Věda a školy

Na rekonstrukci speciální školy nejsou dotace. Zřizovatel si musí půjčit desítky milionů

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám