Hlavní obsah

Slezská univerzita zcela zrušila tělocvik. Studenti se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Vedení Slezské univerzity v Opavě rozhodlo, že od následujícího studijního roku už se na škole nebude vůbec vyučovat tělesná výchova. Univerzita tento krok vysvětluje ekonomickými důvody, ale i tím, že rapidně klesl zájem o tyto sportovní nepovinně volitelné předměty. Někteří studenti a absolventi univerzity však s tímto rozhodnutím nesouhlasí.

Foto: Slezská univerzita v Opavě

Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě

Článek

„Je zarážející, že ačkoliv se ministerstvo školství rozhodlo jednoznačně podpořit pohyb u studentů jako takový, existují školy, které činí opačné kroky a jdou cestou rušení veškerých předmětů, které jsou zaměřeny na sport a pohyb,“ napsali redakci Novinek studenti Slezské univerzity.

Ministerstvo školství nijak nestanovuje požadavky na výuku tělesné výchovy na vysokých školách
mluvčí MŠMT Tereza Fojtová

V mailu konkrétně upozorňují na to, že nyní bylo na univerzitě rozhodnuto, že tělesná výchova bude kompletně zrušena od studijního roku 2024/2025, což podle nich s nelibostí nese velká skupina studentů.

„Zdá se nám, že takovéto rozhodnutí školy není příliš v pořádku, pokud jde proti oficiálnímu plánu instituce, která ji financuje,“ píšou studenti a odkazují na rozhodnutí děkanky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity Ireny Korbelářové.

Cizí jazyk pro firmy, zdravotnické prostředky. Moravskoslezské univerzity otevírají nové obory

Věda a školy

Tato fakulta byla poslední na Slezské univerzitě, která studentům nabízela sportovní kurzy, a to aerobik, badminton, florbal, fotbal, volejbal, plavání, squash, stolní tenis a od letošního akademického roku také jógu.

Zájem studentů o pohyb klesl

Podle vedení fakulty i celé univerzity však o ně byl stále menší zájem, absolvovalo je jen kolem pěti procent studentů. Pokles přišel především při epidemii covidu a po ní.

„Zatímco ve studijním roce 2019/2020 se do nich zapsalo 497 studentů a úspěšně je dokončilo 107 z nich, ve studijním roce 2022/2023 se zapsalo už jen 138 studentů, přičemž předměty dokončilo 70. V letošním studijním roce si je pak zapsalo pouze 97 studentů. Jde o 75procentní pokles,“ sdělil za vedení univerzity docent Pavel Tuleja.

„Vedení fakulty si samozřejmě uvědomuje přínos pohybových aktivit pro zdraví vysokoškolských studentů. O této výuce se u nás opakovaně diskutovalo již v minulosti, ale nebyly přijaty příslušné kroky. Dlouhodobě se ale ukazuje, že podpora pohybových aktivit prostřednictvím univerzitní výuky tělesné výchovy zřejmě není pro většinu našich studentů příliš atraktivní,“ reagovala děkanka Korbelářová.

Novelu s lepšími podmínkami pro doktorandy posílá vláda do Sněmovny

Věda a školy

Upozornila, že zajištění těchto nepovinných sportovních kurzů pro tak malou část studentů je pro školu vysoce finančně náročné.

Fakulta totiž nedisponuje vlastními prostory, v nichž jsou sportovní kurzy vyučovány. Veškerá výuka tak je v pronajatých prostorách. Vedení univerzity uvedlo, že náklady se blíží částce 750 tisíc korun za rok.

Ministerstvo tělocvik na univerzitách neřeší

Mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová k situaci uvedla, že jednotlivé vysoké školy jsou v Česku autonomní a na ministerstvu víceméně nezávislé.

„Ministerstvo školství nijak nestanovuje požadavky na výuku tělesné výchovy na vysokých školách. Nicméně připravilo plán Mládež v pohybu a ve zdraví na období 2024 až 2028, který se mimo jiné zabývá i problematikou vysokoškolského sportu,“ sdělila Fojtová.

„Podle mých informací byla již daná problematika projednávána i na Akademickém senátu Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity, kde působí jak zástupci zaměstnanců, tak studentů. Daný krok nebyl ze strany členů senátu nijak rozporován,“ shrnul za univerzitu Tuleja.

Ministerstvo školství vymyslelo, jak zlepšit tělesnou zdatnost dětí

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám