Hlavní obsah

Cizí jazyk pro firmy, zdravotnické prostředky. Moravskoslezské univerzity otevírají nové obory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzity na Moravě a ve Slezsku přicházejí s nabídkou nových studijních oborů. Nově od akademického roku 2024/2025 nabízejí zajímavé obory filozofické fakulty, ale i ekonomická, hornicko-geologická či fakulta materiálově-technologická. Další nové obory čekají na akreditaci.

Informace k novému studijnímu oboru inovace a design zdravotnických prostředků na Vysoké škole báňské v OstravěVideo: VŠB-TUO

 
Článek

Na Ostravské univerzitě (OU) se chystá nový bakalářský program cizí jazyk pro firemní praxi.

„Tento obor reaguje především na poptávku na trhu práce. Katedra sociologie naší filozofické fakulty udělala mezi podnikateli šetření a podchytila ty nejžádanější kompetence, které zaměstnavatelé očekávají od absolventů,“ uvedla kancléřka OU Monika Šumberová.

Dodala, že další novinkou je na jejich univerzitě doktorský program dějiny umění, a to taktéž na filozofické fakultě. Přihlášky lze posílat do 15. března.

V Ostravě zahájili stavbu výzkumného centra. Má přilákat vědce i ze zahraničí

Věda a školy

Univerzita má ambice otevřít i další obory. „Rádi bychom v budoucnu měli nové bakalářské studijní programy jako aplikovanou chemii a data science na přírodovědecké fakultě. Na filozofické fakultě by už brzy mohli studovat budoucí novináři. Stejná fakulta žádá i o akreditaci programu aplikovaná humanitní studia pro pracovní trh,“ upřesnila Šumberová.

Inovace a design zdravotnických prostředků

Na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO) mají letos také několik novinek. „Otevřela se možnost studovat například obor inovace a design zdravotnických prostředků na fakultě materiálově-technologické. Studijní program ekonomie otevírá zase naše ekonomická fakulta,“ sdělila mluvčí VŠB-TUO Petra Halíková.

Foto: VŠB-TUO

Proděkan Fakulty materiálově-technologické VŠB-TUO Lukáš Peter při představování nového oboru zaměřeného na výrobu zdravotnických prostředků

Upozornila, že ještě v letošním akademickém roce se budou moci studenti hlásit na obor inteligentní doprava a logistika, který otevře strojní fakulta.

„Nebo se mohou přihlásit do studijního programu revitalizace posthornické krajiny, který otevírá naše nejstarší fakulta hornicko-geologická,“ doplnila Halíková s tím, že škola novými obory reaguje na poptávku na trhu práce.

Ostravský superpočítač vyvinul systém, který má zvýšit bezpečnost vlakové dopravy

Věda a školy

První kolo přijímacího řízení zde běží tradičně do konce března, pro některé studijní programy budou poté vypsána další kola.

Vrací se obor cestovní ruch a turismus

Slezská univerzita v Opavě (SLU) pak pro akademický rok 2024/25 nový studijní program neotevírá, ale má jiné novinky.

„Potěšíme alespoň ty studenty, kteří litovali, že z nabídky naší Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné dočasně zmizel studijní program cestovní ruch a turismus. U něj se nyní dokončuje proces prodloužení akreditace a je tedy nově opět přidán do naší nabídky studijních oborů,“ sdělila mluvčí SLU Karin Martínková.

Dodala, že zájemci se na tento obor mohou hlásit až do 8. června.

Vědec z Opavy: Pozorování kosmického záření pomůže předpovídat zemětřesení na Zemi

Věda a školy

Martínková upozornila, že SLU má nyní několik studijních programů či jejich forem v různých fázích akreditačního procesu.

„Takže se ještě může stát, že získáme kladné stanovisko od Národního akreditačního úřadu během první poloviny letošního roku. Proto doporučujeme uchazečům o studium, aby sledovali univerzitní web, kde podobné novinky zveřejňujeme,“ podotkla mluvčí.

Univerzita např. čeká na akreditaci studijního programu kamera, střihová skladba a digitální postprodukce, rovněž na rozšíření bakalářského studijního programu matematika o specializaci datová analýza va Matematickém ústavu SLU.

Na akreditaci se čeká i u magisterského programu sociální politika ve veřejné správě na fakultě veřejných politik.

V Ostravě se začali vzdělávat budoucí zubaři

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám