Hlavní obsah

Školy se zlobí, poslanci školský rozpočet podrží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navýšení školského rozpočtu o čtyři miliardy korun ve srovnání s letošním rokem ředitele škol nepotěší. Zaznívají obavy, že ke slibovaným 130 procentům průměrné mzdy se kantorské platy zdaleka nepřiblíží, ačkoli ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) to slibuje. Koaliční poslanci ovšem velké změny ve vládou schváleném rozpočtu nepředpokládají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda školských odborů František Dobšík a místopředsedkyně Markéta Seidlová

Článek

Oproti poslednímu návrhu ministerstva financí, který ubíral školství takřka 12 miliard, je schválená verze o 14,5 miliardy vyšší, což je o necelé čtyři miliardy více než letos. Státní rozpočet ministerstva školství na rok 2024 bude přesně 268 968 969 809 Kč.

Ořezané financování školství, resp. navýšení oproti letošku „jen“ o čtyři miliardy, zaskočilo šéfa Unie školských asociací Jiřího Zajíčka.

„Pochopitelně každé posílení rozpočtu školství vítám. Obávám se jen, že to na 130 procent průměru pro učitele nebude stačit. Na debatách se hovořilo o částce převyšující 11 miliard, která by pokryla tento nárůst podle průměru z roku 2022,“ sdělil Právu.

Rezervy ve školství? Drahá učiliště s chabými výsledky

Domácí

Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka by takto nízký nárůst rozpočtů škol znamenal pro ředitele šlamastyku. „Jestli dostanou přidáno na učitele, tak z toho nakonec budou doplácet na všechny ostatní pedagogické a nepedagogické pracovníky, aby jim neutíkali. Tak budou v těžké situaci,“ řekl Právu.

Poslanci nic nezmění

Podle Dobšíka se plat učitelů nedostane ani na 113 procent průměru v zemi. Za rok bude pravděpodobně číslo ještě nižší, což mladé lidi k učitelskému povolání lákat nebude.

„Ale pořád neznáme celkovou strukturu rozpočtu. Možná někde úspory našli, ale na platech těžko. Kde se ubere, tam se to musí doplnit. Jinak lidé půjdou za lepším,“ dodal Dobšík s tím, že kuchařky, účetní, ekonomky, vychovatelky v družině, psychologové mají možností uplatnění dost.

S takovými platy můžeme zavřít, varuje šéfka školní jídelny

Domácí

Koaliční experti pro školství berou navýšení rozpočtu vesměs za úspěch. Lidovecký ministr zemědělství a odborník na školství Marek Výborný nepředpokládá, že by se návrh rozpočtu ve Sněmovně významně pozměnil.

„Státní rozpočet je výsledkem složitě vyjednaného kompromisu. Jako ministr vlády, která jasně slíbila změnit rozpočtovou politiku k udržitelné odpovědnosti, za tímto výsledkem stojím a stejně tak to bude i u koaličních poslanců. Za zajištění naplnění příslibu 130 procent pro platy učitelů jsem rád,“ napsal Právu.

I podle poslankyně Renaty Zajíčkové (ODS) byla jednání náročná a tvrdá. „Jsem ráda, že výsledný návrh potvrdil, že vzdělávání opravdu patří k prioritám vlády. Rozpočet plní závazek vlády navýšit částku pro platy učitelů na 130 procent průměrné mzdy,“ sdělila Právu.

V rozpočtu se povedlo navýšit sumu na VŠ a Akademii věd, sdělila Langšádlová

Věda a školy

Expert STAN Jan Berki byl rovněž spokojen. „Chceme přece moderní a kvalitní vzdělávací systém. Na druhé straně chápu, že jsme v nelehké situaci a že i financování školství musí být udržitelné,“ napsal Právu.

Pirát Martin Úlovec, který na ministerstvu školství působí a je součástí koaličních schůzek pro školství, vyhlíží tiskovou konferenci Beka v úterý.

„Na základě toho budeme koordinovat další kroky i s naším poslaneckým klubem, a to i v kontextu plnění závazků v programovém prohlášení, například garance 130 procent pro učitele,“ sdělil Právu.

Nemocenská může srazit mzdy učitelů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám