Hlavní obsah

Nemocenská může srazit mzdy učitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlídky kantorů na důstojnou mzdu může zkalit ještě nový systém výplaty nemocenské. Ten by podle odborů mohl ubrat z balíku peněz určeného na mzdy učitelů až dvě miliardy. Dosavadní zprávy nasvědčují tomu, že na růst mezd učitelů je připraveno 8,5 miliardy korun.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Na růst mezd učitelů by příští rok mělo být vyčleněno 8,5 miliardy korun

Článek

Dosud ředitelé škol vypláceli prvních 14 dní nemocenské z položky, která je určena na nákup pomůcek do škol, výbavy tříd apod.

To pro ně představovalo velké administrativní a organizační potíže. I proto by se měly nemocenské nově vyplácet ze mzdových prostředků. V tom případě ale také hrozí, že úprava zkrátí platy všem školským zaměstnancům.

Naše odhady ukazují, že by mohlo jít až o dvě miliardy
Jiří Dobšík, šéf školských odborů

„Nikdo nám dosud žádné propočty neukázal. Naše předběžné odhady ukazují, že by mohlo jít až o dvě miliardy. A nemocenská se nevyplácí jen učitelům a ostatním pedagogickým pracovníkům, ale i těm nepedagogickým od školníka přes uklízečky, kuchařky, účetní, ekonomky až po správce IT,“ řekl Právu šéf školských odborů František Dobšík.

Ministerstvo školství odmítá, že by přesun prostředků na nemocenské měl úsporný cíl.

„Uvedený přístup by v zásadě neměl mít negativní vliv na prostředky na odměny, naopak by došlo ke snížení administrativy spojené s převody prostředků,“ stojí ve vyjádření ministerstva školství pro Právo.

S takovými platy můžeme zavřít, varuje šéfka školní jídelny

Domácí

Nemocenská místo zkumavek

Důvěru v dané převody nemá šéf Asociace ředitelů ZŠ Luboš Zajíc.

„Na jednu stranu je dobře, že nebude nemocenská zahrnuta v prostředcích na pomůcky. Na druhou stranu je třeba to pořešit tak, aby se to nečerpalo z běžných platových prostředků, protože tím pádem zase dochází ke snižování peněz na mzdy,“ řekl Právu.

Také podle šéfa Unie školských asociací Jiřího Zajíčka byl dosavadní systém nemocenské nešťastný.

Ve své Masarykově střední škole chemické vydával na nemocenskou až polovinu z výdajů, které byly vyčleněny na nákup třeba chemikálií, laboratorních pomůcek a dalšího technického zázemí včetně počítačů. „Všechno bude lepší než dosavadní systém,“ sdělil Právu.

„Ale mělo by dojít k tomu, že se ten platový balík navýší o odhadovanou nemocenskou v daném roce. Protože když mi onemocní kantor, tak mu prvních 14 dní platím nemocenskou, ale také za něj platím suplování, takže mám náklady zvýšené,“ dodal.

Už nyní je jisté, že slib vlády zajistit učitelům platy na úrovni 130 procent průměrné mzdy splněn nebude. Se zmíněnými 8,5 miliardy budou v příštím roce na úrovni zhruba 113 procent. A pokud se z částky bude ještě financovat nemocenská, mohlo by to být ještě méně.

Ministerstvo financí: Školství má mít příští rok na výdaje o 11,6 miliardy méně než letos

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám