Hlavní obsah

V rozpočtu se povedlo navýšit sumu na VŠ a Akademii věd, sdělila Langšádlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prioritami rozpočtu na vědu a výzkum na příští rok budou podle ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09) finance na zabezpečení fungování vysokých škol a Akademie věd ČR a také na programy excelentního výzkumu. Při příchodu na středeční jednání kabinetu, na kterém má vláda o rozdělení státního rozpočtu na příští rok rozhodovat, to řekla novinářům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová

Článek

Ministryně pro vědu a výzkum Langšádlová zároveň uvedla, že počítá také s využitím nyní nespotřebovaných tří miliard korun a s dodatečnými zdroji z Národního plánu obnovy (NPO). O jeho schválení v úterý rozhodla Evropská komise.

Langšádlová již dříve zmínila, že v příštím roce by z tohoto zdroje bylo možné čerpat 2,8 miliardy korun. Rovněž by se podle ministryně z NPO mělo čerpat i 2,7 miliardy Kč, které podpoří inovační infrastrukturu, a to na ministerstvu průmyslu a obchodu.

„Podařilo se navýšit institucionální financování vysokých škol a Akademie věd, a to jako základních pilířů vědy a výzkumu. Nad rámec rozpočtu počítáme se zapojením prostředků z nespotřebovaných prostředků ve výši tří miliard. A samozřejmě je třeba zohlednit dodatečné zdroje z Národního plánu obnovy, které některé jdou přímo do rozjetých programů,“ řekla nyní konkrétně.

Peníze na kuchařky a školníky v rozpočtu budou

Věda a školy

Podporu mladých vědců a excelence má zajistit rozpočet určený pro Grantovou agenturu ČR.

Ze státního rozpočtu pro rok 2024 mělo podle prvotního návrhu ministerstva financí být na vývoj, výzkum a inovace vyhrazeno 37,782 miliardy korun, letos pracuje věda se 40,19 miliardy Kč.

Novelu zákona na usnadnění slučování i rušení resortních institucí schválil sněmovní výbor

Věda a školy

VŠ má v Česku 27 procent lidí od 25 do 64 let. Podíl je třetí nejnižší v EU

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám