Hlavní obsah

Školské organizace: Hrozí, že Ukrajinci vypadnou ze vzdělávacího systému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ukrajinským uprchlíkům, kteří v Česku odcházejí z devátých tříd, hrozí, že vypadnou z českého vzdělávacího systému a nepodaří se je začlenit. Někteří z nich totiž od září nebudou navštěvovat českou střední školu. Tvrdí to experti z několika organizací působících ve školství i z obecně prospěšné společnosti, která se zabývá podporou migrantů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ilustrační foto

Článek

K příčinám patří skutečnost, že se na SŠ v ČR nedostali kvůli nedostatečné kapacitě škol a pro azylanty nespravedlivě nastaveným přijímacím zkouškám, tvrdí organizace Stálá konference asociací ve vzdělávání (SKAV) a META. Požadují proto úpravu podmínek přijímacího řízení a otevření nultých ročníků SŠ.

„Mladí lidé z Ukrajiny, kteří se rozhodli podstoupit přijímací zkoušky na českou SŠ, čelili potenciálně diskriminačním podmínkám z hlediska jazyka,“ uvedly SKAV a META ve společném stanovisku v pátek.

„Likvidační“ pohovory?

Ukrajinští azylanti mohli místo didaktického testu z češtiny podstoupit z rozhodnutí ministerstva školství individuální pohovory, které měly ověřit jejich schopnost domluvit se česky. Podle organizací, které se zabývají vzděláváním, se ale přístup různých škol k pohovorům lišil.

Úspěšné přijímačky neznamenají úspěch ve škole, tvrdí odborníci o ukrajinských žácích

Věda a školy

„Pokud škola nechtěla cizince přijímat, mohla nastavit pohovory likvidačně a při jakékoli chybě udělit hodnocení ‚neprospěl/a‘, čímž uchazeč přišel o bodové hodnocení i z ostatních částí zkoušky a u přijímacího pohovoru automaticky neuspěl,“ tvrdí.

Kvůli přetlaku zájemců o studium se tak někteří Ukrajinci na české SŠ nedostali. Podle SKAV a META budou Ukrajinci bez možnosti pokračovat ve studiu oproti vrstevníkům ve znevýhodněné životní situaci, což může negativně ovlivnit jejich pracovní i osobní život. Zároveň společnosti upozornily, že Česko nemá přesná data o tom, kolik mladých lidí z Ukrajiny v zemi nyní žije.

  • Např. na pražských ZŠ bylo nedávno asi 450 dětí, které se nedostaly na žádnou SŠ, jak vyplynulo z anonymního průzkumu mezi deváťáky. Většina z těchto dětí je z Ukrajiny, informoval minulý týden pražský radní pro oblast školství Antonín Klecanda (STAN).

SKAV a META proto navrhují kupříkladu to, aby školy dětem od nového školního roku umožnily výuku kombinující offline i online vzdělávání a otevřely nulté ročníky, jejichž absolvování by se po složení rozdílových zkoušek mohlo započítávat jako první ročník SŠ.

UK a Středočeský kraj spustily průzkum, má zmapovat rozhodování žáků o volbě střední školy

Věda a školy

V blízké době by se podle nich mělo upravit také přijímací řízení. Za vhodné označily využívat pro přijímání lidí s jiným mateřským jazykem standardizovaný test z češtiny jako druhého jazyka. Ten bude namísto pohovoru, který podle nich nelze objektivně hodnotit, ověřovat komunikační úroveň češtiny uchazeče.

SKAV zastřešuje 36 asociací a organizací působících ve vzdělávání. Patří k nim třeba Učitelská platforma, Začni učit!, Asociace Montessori ČR a Asociace waldorfských škol ČR. Nezisková organizace META se věnuje podpoře migrantů.

Prázdniny začínají. Žáci a studenti dostali vysvědčení

Domácí

Bek: Na střední by mohlo být příští rok až pět přihlášek

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám