Hlavní obsah

Prázdniny začínají. Žáci a studenti dostali vysvědčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Téměř 1,5 milionu žáků základních a středních škol převzalo v pátek závěrečná vysvědčení. Čekají je dvouměsíční letní prázdniny a do škol se opět vrátí až 4. září. Na základní škole v brněnském Novém Lískovci pomáhal předávat vysvědčení prvňákům a žákům 9. tříd ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Ministr školství Mikuláš Bek předává vysvědčení v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Ministr Bek poslední školní den nejprve do první třídy přišel popřát pěkné prázdniny nejmladším žáčkům a dětem na památku rozdal knížky a také se se všemi společně vyfotil.

Když se jich ptal, zda se těší na prázdniny, a dostal pochopitelně kladnou odpověď, okamžitě se přiznal, že on taky.

„Jsem ve funkci teprve devět týdnů a vlastně se pořád ještě také učím o základním a středním školství, které na rozdíl od akademické sféry tolik neznám,“ přiznal se žákům devátých tříd, kterým předával vysvědčení ve školním kinosále.

Pro školu, která je známá originalitou a řadou mimoškolních aktivit, bude poslední červen tohoto roku jistě významným dnem.

„Předávali jsme už vysvědčení na lyžáku, na ledě na bruslích, i na hřišti a jiných místech, ale aby nám ho přijel předávat ministr, to jsme tady ještě neměli,“ nechal se slyšet ředitel školy Tomáš Punčochář, který popřál absolventům nejlepší start do dalšího studijního života.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Ministr školství Mikuláš Bek rozdával vysvědčení na základní škole v Brně-Novém Lískovci

V letošním školním roce navštěvoval základní školy rekordní počet žáků. Dle údajů z loňského září usedlo do lavic v 4261 základkách 1 007 778 žáků. Střední školy a učiliště navštěvovalo 463 tisíc studentů a učňů.

Vysvědčení převzaly i děti ukrajinských uprchlíků, kteří v Česku nalezli útočiště před válkou poté, co loni v únoru napadlo Ukrajinu Rusko.

Podle dubnových údajů se jednalo o necelých 44 tisíc žáků a studentů. Dle doporučení ministerstva školství by uprchlíci měli být hodnoceni slovně a individuálně, neboť čeština není jejich mateřským jazykem.

Vedle prázdnin se v pátek děti mohou těšit na akce a slevy, které za dobré vysvědčení nachystali obchodníci a instituce.

Vysvědčení, které nemusí být vždy podle představ rodičů, představuje pro mnohé děti stres. Psychologové doporučují známky nepřeceňovat a s dítětem vysvědčení oslavit i s drobnou odměnou za jeho celoroční úsilí.

Vysvědčení je třeba oslavit, bez ohledu na známky

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám