Hlavní obsah

Školské odbory: Není jisté, zda se bude ve školství snižovat počet pracovních míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O tom, zda se bude snižovat počet pracovních míst ve školství, zatím není jasno. Více informací by mohlo být k dispozici v následujícím týdnu, řekl ve středu 13. září předseda školských odborů František Dobšík, který se v úterý kvůli státnímu rozpočtu na rok 2024 setkal s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN). Proti letošním 271 tisícům míst by jich mělo být zhruba o 20 tisíc méně. O podobě rozpočtu se stále jedná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík

Článek

S méně pracovníky ve školách počítá v návrhu rozpočtu na příští rok ministerstvo financí – podle návrhu rozpočtu od tohoto resortu by mělo ve školství v následujícím roce pracovat zhruba 250 tisíc lidí. Obsazeno by tak mělo být asi o 20 tisíc méně pracovních míst než letos.

Na tzv. školské tripartitě, která se konala 5. září, Bek podle odborářů řekl, že snižování stavu učitelů či propouštění nepedagogů je neproveditelné

Z rozpočtu ministerstva školství se nyní kromě učitelů platí asistenti pedagoga, školníci a další pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci či úředníci. Další snižování jejich počtu je v plánu na roky 2025 a 2026, plyne z návrhu ministerstva financí.

„To, jak bude vyřešen problém se snižováním počtu pracovních míst, je zatím s velkým otazníkem,“ řekl ve středu předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Dobšík.

Odbory: Propouštění školníků nehrozí

Věda a školy

Ministerstvo školství dříve v reakci na návrh rozpočtu, který vypracoval resort financí, uvedlo, že návrh zohledňuje část požadavků MŠMT. „V dalších týdnech povedeme ve vládě další intenzivní diskusi a budeme hledat řešení, které umožní zajistit potřeby školství,“ sdělil úřad na začátku září.

„Než bude (debata o rozpočtu) uzavřena, žádná stanoviska ministerstva školství ani ministra (Beka) očekávat nelze,“ reagovala nyní mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

Nedostatek učitelů některých předmětů

Na tzv. školské tripartitě, která se konala 5. září, Bek podle odborářů řekl, že snižování stavu učitelů či propouštění nepedagogů je neproveditelné. Odboráři to po jednání školské tripartity uvedli na svém webu. Už minulý týden odborový předák Dobšík avizoval, že „propuštění 21 tisíc zaměstnanců ve školství zřejmě zatím nehrozí“.

A snižování počtu pedagogů v polovině školního roku je podle jeho aktuálního vyjádření z tohoto týdne rovněž vlastně „nemožné“.

Šéfka rektorů: Bez peněz odliv mozků nezastavíme

Věda a školy

Už nyní podle něj ve školách totiž chybí učitelé některých předmětů, jako jsou fyzika či informatika. Chybou by podle něj bylo i propuštění nepedagogických pracovníků. Mezi ně patří např. kuchaři ve školních jídelnách, školníci a administrativní pracovníci. Na jejich nedostatek si stěžují školní jídelny či poradenská pracoviště, málo je i třeba školních psychologů.

Podle dat MŠMT pracovalo ve školním roce 2022/2023 v mateřských, základních a středních školách 179 956 učitelů. Nepedagogů je podle Dobšíka nyní ve školách okolo 70 tisíc.

Resort školství by měl mít podle návrhu státního rozpočtu, který připravilo ministerstvo financí, na rok 2024 na své výdaje o 11,6 miliardy korun méně než letos. Úřad by tak měl rozdělovat asi 253,4 miliardy korun. Nicméně dosavadní jednání podle informací Práva nejspíš spějí k tomu, že rozpočet školství se nakonec nebude oproti letošku snižovat.

Vy jste ale svině, urval se šéf Pedagogické komory na poslankyni

Věda a školy

Vysvědčení u přijímaček na střední bude nepovinné

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám