Hlavní obsah

Vy jste ale svině, urval se šéf Pedagogické komory na poslankyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v pondělí oficiálním dopisem vyloučil šéfa tzv. Pedagogické komory Radka Sárköziho z Národního konventu. Na jednání této široké platformy aktérů ve vzdělávání totiž Sárközi vulgárně urazil poslankyni Renátu Zajíčkovou (ODS).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Renáta Zajíčková (ODS) ve Sněmovně

Článek

„Vy jste ale svině,“ řekl nahlas Sárközi Zajíčkové v pátek před mnoha svědky po skončení jednání Národního konventu v jednacím sále Senátu. Zřejmě se mu nelíbil její projev, v němž vyjádřila své pochybnosti o legitimitě jeho spolku.

„Je potřeba, aby byla mezi námi nějaká elementární důvěra. Když s někým hovořím, potřebuji vědět, s kým hovořím, koho zastupuje a jaké má zájmy. A proto teď tady vznesu výzvu a bude vůči vám, pane Radku Sárközi,“ sdělila Zajíčková od řečnického pultu.

„Dokud nedoložíte do spolkového rejstříku zápisy z valných hromad a nedoložíte, že jste byl řádně nadpoloviční většinou členů zvolen prezidentem Pedagogické komory, nejste pro mě relevantním partnerem a nebudu vás zvát na žádná jednání podvýboru a budu apelovat, abyste nebyl zván na jednání školského výboru,“ zdůraznila.

O vysokoškolské koleje je značný zájem, ceny příliš nevzrostly

Věda a školy

Spolek vyloučen nebyl

Jednání podvýborů jsou uzavřená a účastnit se jich mohou jen pozvaní hosté. Zajíčková je předsedkyní podvýboru pro regionální školství a celoživotní učení, kde už má asi Sárközi utrum. Jednání školského výboru jsou veřejnosti přístupná.

Sárközi se už nepodívá ani na jednání Konventu. O incidentu se dověděl ministr Mikuláš Bek (STAN) a reagoval poměrně rychle.

„Mohu potvrdit, že pan ministr vyloučil Radka Sárköziho z Národního konventu kvůli incidentu, který se po jednání odehrál,“ řekla Právu v pondělí mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová. Podle ní však byl oficiální dopis adresován pouze jeho osobě. Tzv. Pedagogická komora zřejmě může mít své zastoupení na jednání i nadále.

Bek: Některým vysokoškolským učitelům můžou závidět platy i politici

PoliTalk

Reklama

Výběr článků

Načítám