Hlavní obsah

Indie hodlá tento týden vyslat do kosmu observatoř k pozorování Slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indická organizace pro výzkum vesmíru (ISRO) oznámila, že v sobotu 2. září vypustí do kosmu observatoř pro pozorování Slunce. Minulý týden Indie jako první země světa úspěšně přistála poblíž neprobádaného jižního pólu Měsíce.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

První indická sluneční sonda umístěná ve vesmíru ponese jméno Áditja-L1 a bude mít za úkol studovat sluneční vítr, který má velký vliv i na planetu Zemi.

Způsobuje totiž ionizaci atmosféry, která se projevuje polární září, poruchou příjmu na krátkých rádiových vlnách nebo kolísáním a výpadky v elektrické síti, napsala agentura Reuters.

Aparát vynese z indického kosmodromu Šríharikóta raketa PSLV, která následně urazí asi 1,5 milionu kilometrů, uvedla agentura ISRO na sociální síti X (Twitter).

Na ISS je momentálně 11 lidí. Podívejte se na video s přivítáním nových astronautů

Věda a školy

„Celkem potrvá cesta od místa startu k Lagrangeově bodu L1 čtyři měsíce,“ dodala ISRO.

  • Librační centrum (Lagrangeův bod) je bod v soustavě dvou těles rotujících kolem společného těžiště, kde se vyrovnávají gravitační a odstředivé síly. Taková oblast je proto vhodná k umístění stacionárních zařízení, jejichž polohu je možné udržet jen s minimálními nároky na pohonné látky.

Robotické vozítko na Měsíci

Na Měsíci mezitím nadále operuje indické lunární vozítko Pragján, které minulý týden vyjelo na povrch naší přirozené družice z přistávacího modulu sondy Čandraján-3.

Vesmírná agentura ISRO na sociální síti X toto pondělí prozradila zajímavost, že Pragján tři metry před sebou odhalil zhruba čtyřmetrový kráter. Rover tedy obdržel příkaz udělat „čelem vzad“ a aktuálně již podle indických odborníků bezpečně míří na novou cestu.

Indické lunární vozítko sjíždí z rampy na povrch MěsíceVideo: AP

Strhující záběry. Indové ukázali, jak jejich vozítko vyjelo na měsíční povrch

Věda a školy

Krok ke kolonizaci? Indický rover Moudrost může na lunárním povrchu najít zmrzlou vodu

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám