Hlavní obsah

Shrnutí: Kapacita SŠ je dostatečná, u gymnázií ale bude opět převis uchazečů

Praha

Deváté třídy základních škol letos opustí populačně silný ročník, nabídka míst na středních školách a učilištích je podle zástupců krajů ale dostatečná. Některé školy navíc své kapacity ještě navýší. U nemalého množství škol se přesto opět očekává velký převis přihlášek, tradičně se to týká zejména gymnázií.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ilustrační snímek z přijímacích zkoušek

Článek

Podle dat ministerstva školství by základní školy v Česku mělo v červnu opustit přes 100 tisíc žáků, asi o desetinu více než loni. Přihlášky k přijímacím zkouškám na střední školy a víceletá gymnázia mohou zájemci podávat do středy 1. března.

Uchazečů o středoškolské studium začalo přibývat v minulých letech a loni si mnozí, zejména v Praze, stěžovali na nedostatek míst v maturitních oborech.

Pro příští školní rok tak chce Praha kapacitu těchto oborů na svých školách podle mluvčího Víta Hofmana navýšit na 12 680 míst pro prváky, což je zhruba o tisíc více než kolik žáků navštěvuje deváté třídy.

Základní školy letos opustí přes 100 tisíc žáků, o desetinu více než loni

Věda a školy

Středočeši v Praze

Na čtyřletých gymnáziích chce město otevřít pro prváky 64 tříd, loni v září jich bylo 56 s kapacitou zhruba 1680 studentů. Na pražské školy ale míří i Středočeši, Praha při zvyšování kapacity žádaných oborů proto spolupracuje se Středočeským krajem. Ten přidává místa i na svých školách a snaží se žáky motivovat ke studiu na nich.

Deváté třídy ve Středočeském kraji má letos opustit 14 907 žáků a ve středních školách by pro ně mělo být od příštího školního roku na 18 tisíc míst. Z toho 1215 by mělo být na gymnáziích zřizovaných krajem a dalších asi 45 na gymnáziích jiných zřizovatelů.

Na gymnázia se hrnou davy. Stát 10 let spal

Věda a školy

Podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) je největší nápor na gymnázia v oblastech kolem Prahy.

„V některých částech kraje jsou tři deváťáci na jedno gymnaziální místo, v okrese Praha-západ je to 15 deváťáků na jedno místo,“ uvedla na Twitteru.

Dlouhodobě největší zájem o gymnázia evidují i ostatní kraje. Kvůli populačnímu boomu bude u gymnázií převis přihlášek podle Jana Rašky, ředitele přerovského Gymnázia Jakuba Škody, trvat odhadem tři roky a projeví se hlavně ve velkých městech.

Malý zájem o učební obory

Vyšší zájem o studium je podle zástupců krajů také u odborných škol s maturitními obory, hlavně v krajských městech. Vedle technických a zdravotnických oborů patří k vyhledávaným rovněž informační technologie či předškolní a mimoškolní pedagogika.

„Nejméně žáků mají některé obory, které jsou zakončeny výučním listem, např. klempíř, tesař, kominík, pokrývač nebo řezník-uzenář,“ řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Děti vyrůstající v dětských domovech dosahují nižšího vzdělání, uvádí výzkum

Věda a školy

Kupříkladu Zlínský kraj ale zachovává i místa v oborech, o které není tak velký zájem. Nezvyšuje však počet míst ve velmi žádaných oborech.

„Jde o snahu udržet obory, které potřebují zaměstnavatelé v kraji, zejména obory řemeslné. K tomu přistupuje snaha udržet proporcionalitu v nabídce vzdělávání a kvalitu vzdělávání v maturitních oborech,“ uvedla krajská radní Zuzana Fišerová (Piráti).

Studie: Počty míst na gymnáziích a dalších SŠ nerostou přiměřeně k počtu zájemců

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám