Hlavní obsah

Základní školy letos opustí přes 100 tisíc žáků, o desetinu více než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Deváté třídy základních škol by mělo letos podle údajů ministerstva školství (MŠMT) opustit přes 100 tisíc žáků, tedy asi o desetinu více než loni. Na střední školy se vedle dětí z populačně silného ročníku budou hlásit také uchazeči z řad ukrajinských uprchlíků. Přihlášky k jednotným přijímacím zkouškám na SŠ a víceletá gymnázia mohou zájemci podávat do 1. března.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na střední školy se letos budou hlásit školáci, kteří se narodili v roce 2008. Tehdy podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) na svět přišlo zhruba 119 tisíc dětí. Počty uchazečů navýší letos také Ukrajinci, kteří do Česka přicestovali kvůli válce ve své domovině.

Podle statistik ministerstva vycházejí z devátých tříd v posledních letech čím dál silnější ročníky. Zatímco ve školním roce 2015/2016 chodilo do devátých tříd podle dat resortu zhruba 75 tisíc žáků, minulý školní rok to bylo asi o čtvrtinu více. V dalších letech bude základní školy absolvovat každým rokem přes 100 tisíc dětí. Podle odhadu ČSÚ nebude počet žáků v Česku klesat do roku 2030.

K jednotné přijímací zkoušce na maturitní obory se mohou zájemci hlásit do 1. března. Zkouška, kterou centrálně zadává a vyhodnocuje Cermat, se skládá z písemného testu z českého jazyka a matematiky. Výsledek plošné zkoušky na oborech s maturitou je kritériem prvního kola přijímacích zkoušek od školního roku 2016/2017.

Za tisk maturitních testů Cermat zaplatil 900 tisíc korun

Věda a školy

Přihlášku si zájemci mohou podat na dvě školy, případně ještě navíc na sportovní gymnázia. Letos se zkoušky do prvního ročníku pro čtyřleté obory středního vzdělání s maturitní zkouškou a pro obory nástavbového studia budou konat 13. a 14. dubna, na víceletá gymnázia 17. a 18. dubna.

Nedostatek míst v některých regionech

Už loni si mnozí zájemci o studium na střední školy stěžovali na nedostatek míst v maturitních oborech. Problém se týkal hlavně Prahy, letos experti očekávají převis zájemců o vzdělání i v dalších městech.

Mluvčí ministerstva Aneta Lednová dříve řekla, že míst ve středních školách je v republice dost. Celkově letos v lednu měly 687 512 míst, tedy nejvíc za poslední tři roky, z čehož zhruba 200 tisíc míst bylo neobsazených. Problémy s přetlakem zájemců jsou podle mluvčí jen v některých regionech a oborech.

Na gymnázia se hrnou davy. Stát 10 let spal

Věda a školy

Ministerstvo nyní plánuje do roku 2027 podpořit zvýšení kapacit škol tím, že nebude omezovat rozšiřování čtyřletých gymnázií, lyceí a oborů s výučním listem.

Např. pražský magistrát chce podle svého mluvčího Víta Hofmana pro nový školní rok 2023/2024 počet míst v maturitních oborech navýšit tak, aby v nich mohlo studovat 12 680 prváků. To je zhruba o 600 více než v aktuálním školním roce. Mluvčí doplnil, že loni v 9. třídách ZŠ v Praze studovalo 9691 dětí a v tomto školním roce je jich 11 651.

Kraje mohou navyšovat kapacity středních škol, MŠMT jim nechce bránit

Věda a školy

Na pražské střední školy bude od září moci nastoupit o 600 prváků více než loni

Věda a školy

Výběr článků

Načítám