Hlavní obsah

Volání po další stávce ve školách sílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek peněz ve školství vyvolává sílící výzvy k protestům. Odborářům, ale i učitelským iniciativám aktuálně vadí zejména nedostatek peněz na nepedagogické pracovníky, což už bylo jedním z důvodů k jednodennímu uzavření provozu na třech čtvrtinách škol loni v listopadu.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Předseda školských odborů František Dobšík

Článek

„Ředitelé a učitelé sdružení v Učitelské platformě se pouhý den mezi schůzkami na ministerstvu školství a ve Strakově akademii mohli nechat ukolébat nadějí na dodatečnou náplast na platy nepedagogů ve výši osmi set milionů korun. Naděje pohasla. Budeme proto jednat se školskými odbory o dalším postupu, stávku nevylučujeme,“ uvedla ve středu šéfka Učitelské platformy Petra Mazancová.

Podle šéfa odborářů Františka Dobšíka si významná část členské základy přeje další protesty. „Vyslechl jsem si, že jsem to měl vyhlásit hned (tento týden) v úterý,“ řekl Novinkám.

Rozčarování plyne z rozpisů, které došly do škol z ministerstva na přelomu ledna a února. Většinou nejsou v rozpočtech zahrnuté finance na úvazky nepedagogických pracovníků, jako jsou uklízečky, školníci, ekonomky, hospodářky, účetní či správci IT.

Odbory se s premiérem na penězích pro nepedagogy nedohodly

Domácí

Vysvětlete to učitelům

Podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) nejsou rozepsány prostředky na sedm a půl tisíce provozních pracovníků, z nichž pět tisíc jsou neobsazené pozice. Na dalších pět set lze prý už nyní čerpat peníze z rezerv krajských úřadů, ale pro dva tisíce míst dál finance chybí. Na 800 milionů korun vyčíslil tuto mezeru v rozpočtu Bekův úřad.

Odbory a představitelé škol v úterý jednali s premiérem Petrem Fialou a Zbyňkem Stanjurou (oba ODS) o navýšení krajských rezerv, z nichž by se mohly nedostatky pokrýt.

Premiér pouze přislíbil, že budou zrušeny závazné limity počtů nepedagogických pracovníků. Pokud je ředitel překročí, nebude to protizákonné, ale bude muset zajistit peníze pro pozice, které bude mít navíc. Bude je zřejmě čerpat z balíku peněz určených na odměny učitelů.

Školy zjistily své rozpočty a zděsily se

Domácí

„Pokud pan premiér říká, že tyto prostředky budeme moci ‚efektivně‘ převést podle potřeb školy na výplaty nepedagogů, ať to vysvětlí učitelům, jimž vláda zákonem garantuje objem platů v průměrné výši 130 procent republikové průměrné mzdy,“ uvedla členka platformy Jana Kuzebauch ze ZŠ Kraslice.

Koalice si vybrala horší cestu, řekl Bek

Od výsledku úterního koaličního jednání se ve středu Bek před poslanci školského výboru distancoval. „Od začátku říkám, že ministerstvo školství má mít o čtyřicet miliard víc, než navrhlo ministerstvo financí,“ řekl Bek.

Resort financí původně navrhoval letos ministerstvu školství škrtnout třicet miliard. Nyní je rozpočet školství vyšší o osm miliard, přičemž navýšení o čtyři miliardy bylo schváleno teprve nedávno a dlouho po odsouhlasení státního rozpočtu.

„Koalice si zvolila delší, a o to horší cestu. Vždy jsem chtěl, aby se to řešilo jinak. Mělo to být rovnou v rozpočtu. Ale musím respektovat výsledky koaličního jednání,“ poznamenal Bek.

„Potřebujeme teď tři miliardy, abychom se vyhnuli tenzím. Pak je možné změny zvládnout, aby nebyl ohrožen život škol,“ dodal.

Zopakoval, že koalice včetně šéfa státní kasy může obnovit jednání v polovině roku a podle kondice státního rozpočtu zvážit navýšení peněz pro školství.

„Argumenty, které byly v úterý předneseny, jsou relevantní a věřím, že povedou k tomu, že se dodatečné prostředky podaří najít,“ sdělil poslancům.

Digitalizace po česku: Přihlášky na školy zachraňuje čtveřice ajťáků ze Slovenska

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám