Hlavní obsah

Odbory se s premiérem na penězích pro nepedagogy nedohodly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peníze na část nepedagogických pracovníků vláda nepřisype. Pro představitele školských asociací, odborů skončilo zklamáním jednání s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN), premiérem Petrem Fialou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (oba ODS). Zmizí ale limity počtů provozních zaměstnanců na školu, takže propouštění nebude nutné.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Snímek z loňského květnového sjezdu Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. Zleva ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a předseda školských odborů František Dobšík

Článek

„Kasa je vysypaná. Máme čekat půl roku, nebo si říct obcím nebo krajům,“ shrnul výsledky jednání šéf odborů František Dobšík. Nejčastějšími zřizovateli mateřských a základních škol jsou právě obce, v případě středních škol krajské úřady.

Zřizovatelé ale podle Dobšíka nemají příliš chuti doplácet na platy, které má posílat stát. Politici včera pouze ujistili, že pro ředitele škol nebude limit počtu nepedagogických pracovníků, tedy kuchařek, uklízeček, školníků, účetních, ekonomek či správců IT, závazný.

„Pokud bude chtít ředitel stejný počet úvazků jako před jejich letošním krácením, neporuší zákon. Ale musí si na ně zajistit finance, což bude nejčastěji z peněz určených na odměny pedagogů. Podle vlády není důvod k propouštění a omezování,“ popsal Novinkám a Právu Dobšík.

Rozpis rozpočtu pro regionální školství nerespektuje dosavadní dohody, stěžují si odbory

Věda a školy

Bek zopakoval, že na většině škol nejsou škrty v úvazcích drastické. Pokud se ale jedná o celý úvazek či více, mají se školy obrátit na krajské úřady a pokusit se v rámci dohodovacího řízení požádat o peníze z krajských rezerv. „Krajská rezerva umožňuje řešení části pozic, které jsou obsazené. Poskytneme krajům metodický nástroj,“ uvedl.

Celkem bylo zapotřebí na nezajištěné mzdy nepedagogů osm set milionů korun, ale Bek potvrdil, že vláda navyšovat krajské rezervy nehodlá. Stanjura je ale prý ochoten otevřít jednání o penězích pro školství po inventuře státního rozpočtu v pololetí.

Dobšík zatím stávkou nezahrozil. Podle něj bude záležet na členské základně, jak se rozhodne. Nejvíce měli stávkou hrozit ředitelé škol.

Čtyři uklízečky, nebo firmu?

Podle analýzy ministerstva nebylo v rozpočtu pro školství zohledněno na sedm a půl tisíce pozic nepedagogických pracovníků. Většinou se jedná o místa, která byla vykázána jako neobsazená, ale dva a půl tisíce z nich jsou reálné. Podle Beka jich pět set může být už nyní finančně pokryto z krajských rezerv.

Odbory ovšem namítají, že peníze v krajských rezervách lze využít i jinak, například na podpůrná opatření pro hendikepované děti.

Školy si podle ministerských statistik budou muset poradit s dvěma tisíci úvazky, na něž nyní nemají peníze. Podle statistik se na polovině základních a mateřských škol jedná o úbytek od nuly do 0,6 úvazku.

Ministr Bek se shodl s odboráři a školskými asociacemi na financování učitelů v ZŠ

Věda a školy

„Týká se to ale i malotřídních škol. Když tam ředitel uklízečce sundá úvazek o tři desetiny, tak ona už se za to neuživí a bude uklízet někde jinde,“ přiblížil Dobšík.

„Jedna ředitelka velkého učňáku říkala, že čtyři uklízečky ji vyjdou kolem 960 tisíc ročně. Ale firma škole nabídla úklid za skoro dva miliony,“ podotkl.

Podle Beka se jedná o několik stovek škol, které nemají peníze na jeden či více úvazků. Extrémní dopady zaznamenalo ministerstvo na dvou základních školách, které by měly přijít o 6,3 úvazku, a v jedné střední škole, kde se jedná o škrt 10,6 úvazku.

Školy, které mají vážný problém s financováním nepedagogických pracovníků, by se měly na jaře zapojit do dohodovacího řízení s krajskými úřady.

Sophiina volba

To zřejmě čeká ředitele Masarykovy základní školy a Mateřské školy Krupka Ctirada Vaníka. „Jsme v nejistotě. V našem případě zatím chybějí peníze na 1,4 úvazku,“ řekl Novinkám a Právu.

Nemůže si dovolit propustit ani jednoho zaměstnance. „To je téměř Sophiina volba,“ posteskl si.

Škola se skládá ze čtyř budov, z nichž dvě mají dvě patra a více. Pracuje v nich šest uklízeček. Menší budovy mají po jedné, větší po dvou na deset až patnáct tříd. „Není možné, aby velkou budovu uklízela jen jedna paní,“ řekl Vaník.

Ředitelé malotřídek si prozatím oddychli

Věda a školy

Přijít nechce ani o školníka. „Udržuje zahrady, dělá drobné opravy, ať se to týká elektrorozvodů, odpadů, vody. Bez něj nemůžeme existovat. Takového pracovníka bych tady nenašel. Díky tomu, že je to zdatný řemeslník a umí si přivydělat i jinde, je zatím spokojený,“ popsal.

Původně zvažoval, že by všem „malinko“ snížil úvazek, ale pokud budou limity nezávazné, nechá si zřejmě všechny úvazky jako v minulém roce a mzdy dorovná z peněz určených pedagogům.

Vrásky dělá ředitelům i to, že se mají ve školách snížit platy o dvě procenta všem kromě učitelů. Přitom třeba tarifní mzda uklízečky činí 18 780 korun hrubého, takže ředitel jí musí dorovnat plat alespoň na úroveň minimální mzdy, tedy 18 900. Tarifní strop kuchařky je 23 510 měsíčně, stejně tolik má i školník. Pokud má více povinností, dostane se maximálně na 27 tisíc Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám