Hlavní obsah

Rozpočet Akademie věd se má zvýšit na 7,64 miliardy. Dobrá zpráva, reaguje předsedkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozpočet Akademie věd ČR (AV ČR) by se měl v porovnání s letošním rokem navýšit asi o 456 milionů na 7,642 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu na rok 2024 zveřejněného na webu Poslanecké sněmovny. Oproti měsíc starému návrhu vzrostl rozpočet AV ČR o více než 390 milionů korun. Akademie věd je s výší rozpočtu na příští rok spokojená.

Foto: Právo

Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová

Článek

„Tato podoba návrhu rozpočtu na příští rok je pro nás dobrá zpráva,“ řekla v úterý na dotaz ČTK předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

Poslanci musí rozpočet schválit do konce roku, pokud se má stát vyhnout rozpočtovému provizoriu.

Vyšší je i rozpočet Technologické agentury (TA ČR). Ta by měla pracovat s 6,282 miliardy korun včetně zahraničních zdrojů, původní návrh počítal s částkou 5,29 miliardy korun. Rozpočet Grantové agentury (GA ČR) zůstal beze změny, počítá s částkou 4,6 miliardy korun, asi o 57 milionů nižší než letos.

Poslanci se začnou rozpočtem zabývat na konci října. Schválit ho musí do konce roku, pokud se má stát vyhnout rozpočtovému provizoriu.

Vysoké školy mají dostat příští rok navíc 1,3 miliardy korun

Věda a školy

Má jít o kompromis

Celkové výdaje státního rozpočtu na vědu a výzkum by v příštím roce měly být stejné jako letos, tedy 40,2 miliardy korun. Jedná se o kompromis mezi původním návrhem ministerstva financí (MF) z května letošního roku, který počítal s částkou 35,8 miliardy korun a návrhem rady pro výzkum, vývoj a inovace, která navrhovala částku o 12 miliard Kč vyšší. V měsíc starém návrhu počítalo MF s částkou 37,782 miliardy.

„Mrzí nás, že náš rozpočet nedosahuje výše, kterou ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) společně s Radou pro výzkum, vývoj a inovace připravila na jaře letošního roku, a nedosahuje ani úrovně letošního roku. I s ohledem na vysokou míru inflace tak budeme schopni příští rok podpořit méně nových excelentních vědeckých projektů,“ řekl ČTK mluvčí GA ČR Vojtěch Janů.

V rozpočtu se povedlo navýšit sumu na VŠ a Akademii věd, sdělila Langšádlová

Věda a školy

Pro českou vědu je podle GA ČR důležité, že nedochází k razantnímu snížení rozpočtu, který na začátku léta navrhlo ministerstvo financí.

Využití Národního plánu obnovy

Rozpočet TA ČR zahrnuje i peníze z Národního plánu obnovy, agentura by z něj měla získat 1,4 miliardy korun.

O tom, že věda bude podpořena i z Národního plánu obnovy, informovala ministryně již na začátku září, aktualizovaný plán celkem počítá s 5,4 miliardy korun. Na podporu rozvoje v oblasti vědy a výzkumu by v roce 2024 měly jít i prostředky z operačních programů, a to ve výši 4,3 miliardy korun.

  • Vláda minulou středu schválila státní rozpočet na příští rok s příjmy 1,94 bilionu korun a výdaji 2,192 bilionu. Schodek bude 252 miliard korun, na letošek je plánováno 295 miliard korun. Příjmy i výdaje se proti návrhu ministerstva financí z konce srpna zvýšily o 19 miliard. Proti letošnímu roku mají příjmy státu vzrůst o 12 miliard korun, výdaje klesnout o 31 miliard. Znamená to první pokles výdajů státu od roku 2016. Schodek by měl příští rok činit 2,2 procenta HDP, klesne z letošních 3,6 procenta HDP.

Vláda schválila rozpočet na příští rok, nejvíc si polepší obrana

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám