Hlavní obsah

Robopes s rukou vyrazil na svou první misi do labyrintu pražského podzemí

Robopes SPOT s rukou a navigačním systémem z Fakulty elektrotechnické (FEL) ČVUT v Praze byl poprvé v akci při průzkumu kolektorů. Tito noví roboti od americké firmy Boston Dynamics dorazili na fakultu teprve před několika týdny, tudíž se s nimi tým robotiků a informatiků stále ještě seznamuje. První test v terénu už ale jeden z nich má za sebou.

SPOT s robotickou rukou připravuje digitální 3D mapu pražského podzemíVideo: FEL ČVUT

 
Článek

Ve spolupráci se společností Kolektory Praha (KP) strávil SPOT v podzemí ve třech různých kolektorech celkem šest dní. Pořizoval přitom digitální 3D mapu kolektorů, kterou může využít zřizovatel –⁠ KP –⁠ ke zpřístupnění běžně nedostupných tunelů prostřednictvím virtuálních prohlídek.

Kolektor je tunel vedený pod povrchem v různých hloubkách, který slouží k ukládání inženýrských sítí a nahrazuje v zemi uložené sítě. Slouží k uložení kabelových rozvodů, telekomunikační sítě či k potrubní poště.

„Digitální 3D mapa se dá využít při dopracování GIS kolektorového systému, který společnost KP buduje již řadu let. Systém bude využíván mj. IPRem pro dopracování technických map hlavního města Prahy,“ okomentoval spolupráci předseda představenstva KP Petr Švec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výhoda robota s robotickou rukou je, že má v ruce kameru a je schopen se dívat na zajímavé věci. Třeba sledovat linie a inženýrskou síť.

Průzkum předem neznámého prostředí

Informatici vedle toho ověřovali schopnosti čtyřnohého robota se autonomně, tedy bez jakéhokoliv zásahu člověka, pohybovat v neznámém prostředí, které připomíná labyrint. Kolektory jako průchozí lineární stavby umístěné několik desítek metrů pod povrchem metropole jsou podle odborníků z FEL ČVUT pro tyto účely ideální.

FOTO: Robopes zmapoval pražské podzemí

Stalo se

„SPOT v kolektorech sbíral data pro výzkum v oblasti šíření signálu v uzavřených prostorách, které náš tým využije při testování komunikačních technologií a modelování nových způsobů komunikace v náročném prostředí,“ vysvětlil Jan Faigl, vedoucí laboratoře výpočetní robotiky při katedře počítačů FEL ČVUT.

Foto: FEL ČVUT

SPOT strávil v podzemí ve třech různých kolektorech celkem šest dní.

Data, která SPOT v kolektorech „vydoloval“, se ještě zpracovávají, nicméně výzkumníci z FEL již mají v plánu navrhnout nové modely šíření signálů v uzavřených prostorech. Modely budou využity při vytváření komunikační infrastruktury během průzkumu předem neznámého prostředí.

Na ČVUT otevřeli v rámci evropské miliardové infrastruktury novou laboratoř

Věda a školy

Schopnost robotů vytvořit rychle a efektivně komunikační infrastrukturu nalezne uplatnění nejen v podzemních prostorách, ale např. i při živelních katastrofách, kdy je stávající infrastruktura narušena či zcela chybí.

Ruka s kamerou

SPOT rovněž dokáže díky robotické ruce číst štítky umístěné na kabelech a je tak schopen zjistit, kudy kabel vede. Současně ho robot zanese do digitální mapy kolektoru. Ve srovnání s ostatními roboty má SPOT s robotickou rukou dvě výhody.

ČVUT odhalilo další generaci studentské formule, existuje i verze s autonomním řízením

AutoMoto

„Jednak mu ruka dovoluje nahlédnout do míst, kam se robot normálně nedostane, protože v ní má zabudovanou kameru a hloubkový senzor, takže se může naklonit podobně, jako by to udělal člověk. A vedle toho SPOT může použít ruku k úchopu předmětů, odstranění překážek či otevírání dveří,“ objasnil na závěr vedoucí katedry kybernetiky FEL ČVUT Tomáš Svoboda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Robot, vybavený mnoha senzory, vytváří mapu, kterou pak lze využít i k přípravě virtuálních prohlídek.

Foto: FEL ČVUT

Informatici mj. ověřovali schopnosti čtyřnohého robota se autonomně, tedy bez jakéhokoliv zásahu člověka, pohybovat v neznámém prostředí, které připomíná labyrint.

Reklama

Související články

FOTO: Školáci zaplnili festival vědy

Na Vítězném náměstí v Praze probíhá ve středu festival VědaFest, kde se představí největší vědecká laboratoř pod širým nebem v republice. Nejen vědecké...

Výběr článků

Načítám