Hlavní obsah

Japonci chystají „lidský prst“ pro roboty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonští vědci vyvinuli „mírně se potící“ robotický prst pokrytý živou kůží. Označili to za krok k robotům podobajícím se lidem.

Foto: Profimedia.cz

Živá kůže, která pokrývá robotický prst, se dokáže sama hojit.

Článek

„Překvapilo nás, jak dobře se kožní tkáň přizpůsobuje povrchu robota. Naše práce je však jen prvním krokem k vytvoření robotů pokrytých živou kůží,“ řekl podle britského deníku The Guardian Šodži Takeuči, profesor Tokijské univerzity, který výzkum vedl.

Vědci se však rozcházeli v názoru na to, zda se tento působivý technický výkon, stírající hranici mezi živým tělem a strojem, lidem zalíbí, nebo zda je to spíše vyděsí. Japonci však tvrdí, že roboti, kteří by se více podobali lidem, by s nimi mohli snáze komunikovat a šlo by je ještě lépe využít třeba v ošetřovatelské péči či ve službách.

Tvůrci robotů a jejich „miláčci“ oživili pražské Kongresové centrum

Věda a školy

„Myslím, že živá kůže je konečný způsob, jak dodat robotům vzhled živých tvorů, protože je to stejný materiál, jaký pokrývá i těla zvířat,“ řekl Takeuči.

Rozhodl roztok

Japonský tým se nesnažil vytvořit pokryv pro robotický prst sešíváním kousků kůže. Jen jej ponořil do válce s roztokem ko­lagenu a fibroblastů, dvou hlavních složek lidské kožní tkáně. Vznikla tak bezešvá vrstva, na niž vědci nanesli keratinocyty, hlavní buňky naší pokožky. Ohýbáním prstu tam a zpět se pak na kloubech vytvořily přirozeně vypadající vrásky.

Humanoid namaloval královnu Alžbětu II.

Koktejl

Při poranění se takto vytvořená „kůže“ dokázala pomocí ko­lagenového obvazu sama zacelit jako lidská. Na prstu se však dále pracuje, protože jeho kůže je mnohem slabší než lidská, a navíc se musí udržovat vlhká, protože jinak by buňky při vyschnutí odumřely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám