Hlavní obsah

ČVUT odhalilo další generaci studentské formule, existuje i verze s autonomním řízením

Prestižní šampionát Formula Student bude mít i letos české závodníky na čerstvě představeném elektrickém monopostu. Existuje ve verzi s pilotem-člověkem i v autonomní variantě, která se na trati orientuje sama.

Foto: ČVUT

Nová generace elektrické formule týmu eForce

Článek

Tradice studentských formulí Českého vysokého učení technického pokračuje 11. generací elektrického stroje. Studenti ho představili ve středu v mladoboleslavském muzeu automobilky Škoda.

Dva modely monopostu s názvem eForce, který není jen technickým cvičením či hračkou, ale bude skutečně závodit, se ukázaly se čtveřicí elektromotorů ukrytých v kolech.

Foto: ČVUT

Nová generace elektrické formule týmu eForce

Čerpají energii z lithiových sáčkových článků, které dohromady váží jen 46 kg. Pojmou 7,45 kWh energie, což stačí do disciplíny Endurance, kde se závodí na zhruba 22 kilometrech. Celková hmotnost stroje je 185 kg bez pilota.

Audi a Porsche se chystají do formule 1, potvrdil šéf VW

AutoMoto

Ovšem pouze jeden z představených kusů má sedačku, volant a pedály. Ten druhý je autonomní - závodí pomocí sady kamer a lidaru. Oproti minulé generaci samořídící formule má ta nová vylepšený systém mapování trati a lokalizaci vozu.

Foto: ČVUT

Nová generace elektrické formule týmu eForce

„Měření zpracovává nová neuronová síť s automatickou kalibrací. Nový systém poskytuje více snímků za vteřinu a rychlejší a preciznější orientaci autonomního vozu. Monopost je schopen vypočítávat optimální trajektorii pro rychlejší jízdu v dalších kolech,“ vyjmenovává ČVUT v tiskové zprávě.

Elektrický monopost s pilotem-člověkem bude letos v červenci a srpnu závodit v šampionátu Formula Student postupně ve Švýcarsku, Česku, Maďarsku, Německu a v Chorvatsku. Autonomní stroj pojede ve stejných měsících v Itálii, Česku a Maďarsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám