Hlavní obsah

Revoluce v cestování: Hyperloop vyzkoušeli první lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

První dva lidé otestovali v neděli revoluční způsob cestování, tzv. hyperloop, který pasažéry přepravuje vysokou rychlostí v kapsli hnané potrubím, z nějž je odčerpán vzduch. Testu se v Nevadě účastnili dva zaměstnanci společnosti Virgin Hyperloop, která systém vyvíjí. Do kabiny usedli ředitelka sekce pro spokojenost zákazníků Sara Luchianová a hlavní technolog Josh Giegel, uvedla stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První cestující si vyzkoušeli hyperloopVideo: Reuters

 
Článek

I když má hyperloop umožňovat dopravu rychlostmi až okolo tisíce kilometrů za hodinu, při testu se pohybovali jen rychlostí 172 km/h. Testovací dráha má délku 500 m a oba lidé strávili v kapsli 15 sekund.

Virgin Hyperloop není jedinou firmou, která tento systém dopravy rozvíjí, ale je první, která při testech posadila do kapsle lidi.

Foto: Virgin Hyperloop, Reuters

Interiér kabiny hyperloopu

Luchianová řekla BBC, že test byl „vzrušující psychicky i fyzicky“. Dodala, že cesta byla hladká a nepřipomínala horskou dráhu, i když zrychlení bylo prudší, než by bylo u delší trasy. Ani jí, ani Giegelovi se neudělalo špatně, dodala.

Za ideou hyperloopu stojí Elon Musk, který přišel s nápadem přenést systém magnetického vlaku do potrubí, z něhož by byl odčerpán vzduch. To by umožnilo zvýšit rychlost, protože ve vakuu by odpadl aerodynamický odpor.

Foto: Virgin Hyperloop, Reuters

Kabina Virgin Hyperloopu v Las Vegas

Systém, který by například umožnil přepravit lidi mezi londýnskými letišti Gatwick a Heathrow za čtyři minuty, má hodně kritiků, protože by potřeboval vybudovat složitou infrastrukturu potrubí, z nichž by byl odčerpán vzduch.

Foto: Virgin Hyperloop, Reuters

Josh Giegel a Sara Luchianová v kabině hyperloopu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám