Hlavní obsah

Rektory nově vede Milena Králíčková z Univerzity Karlovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Novou předsedkyní České konference rektorů (ČKR) je od úterý 1. srpna rektorka Univerzity Karlovy (UK) v Praze Milena Králíčková. V čele vysokoškolské reprezentace vystřídala dosavadního předsedu, rektora brněnské Masarykovy univerzity Martina Bareše, který při volbě nového vedení v červnu post neobhajoval. Volební období předsedy ČKR je dvouleté, funkční období Králíčkové potrvá do 31. července 2025.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková

Článek

Zástupci UK o tom informovali v úterý. Konference má odteď i nové místopředsedy. Funkce budou vykonávat rektor Univerzity Pardubice Libor Čapek, rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák, rektor VŠ polytechnické v Jihlavě Zdeněk Horák, rektorka pražské Vysoké školy zdravotnické Jitka Němcová a rektorka Akademie múzických umění v Praze Ingeborg Radok Žádná.

Česká konference rektorů sdružuje rektory veřejných a státních vysokých škol v České republice a také 17 soukromých vysokých škol. V současné době má 45 členů. Posláním ČKR je zabývat se zásadními otázkami VŠ, zaujímat k nim stanoviska a uplatňovat je v zákonodárných a výkonných institucích a úřadech.

Králíčková chce ve svém funkčním období usilovat o odpovídající financování veřejných vysokých škol. Podle ČKR je potřeba navýšit podíl peněz určených univerzitám na úroveň 0,65 procenta HDP – nyní je v Česku tento podíl nižší než v ostatních zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Jak nedávno upozornili vysokoškolští pedagogové a odboráři ve školství, podíl výdajů na VŠ vzdělávání ze státního rozpočtu dosahuje historického minima – výdaje podle nich klesly z 0,66 procenta v roce 2009 na letošních 0,42 procenta. Podíl výdajů v západních státech činí obvykle mezi jedním procentem a 1,5 procenta.

Ani mezi akademiky a lékaři nejsou rovné příležitosti pohlaví samozřejmostí

Styl

Rektorka Králíčková se dále hodlá v čele ČKR zaměřit také na podporu novinek ve vzdělávání, jako je zavádění tzv. mikrocertifikátů. Jde o rekvalifikační kurzy a další kurzy celoživotního vzdělávání, které mají získat jednotnou mezinárodní podobu a být uznatelné i v zahraničí.

„Přebírám vedení České konference rektorů ve složitém období ekonomické i bezpečnostní krize. Věřím, že české vládní špičky vnímají situaci stejně jako my – rektorky a rektoři – a nedovolí, aby se Česká republika se svým přístupem a podporou univerzit propadala pod úroveň nastavenou v ekonomicky vyspělých zemích OECD,“ uvedla nová předsedkyně ČKR.

„Je potřeba, aby se podíl financování českých vysokých škol opět dostal minimálně na úroveň 0,6 procenta HDP a podpora vědy a výzkumu minimálně na 0,54 procenta HDP. Jinak nám budou do zahraničí v daleko větší míře odcházet talenty, a to nejen kvalitní akademici a akademičky a špičkoví vědci a vědkyně, ale mnohdy i ti nejlepší studenti a studentky,“ dodala.

  • Milena Králíčková (51) je česká lékařka a vysokoškolská pedagožka. Rektorkou nejstarší české vysoké školy je od února 2022, a to jako první žena od založení univerzity. Králíčková vystudovala všeobecné lékařství na Lékařské fakultě UK v Plzni. Při postgraduálním studiu získala stipendium Fulbrightovy komise a akademický rok 1998/1999 strávila na Harvardově univerzitě. Pracovala mj. v Massachusettské všeobecné nemocnici v Bostonu, kde se věnovala genetickým příčinám poruch plodnosti. V letech 2010 až 2014 byla proděkankou pro rozvoj na plzeňské lékařské fakultě. V roce 2016 se stala profesorkou histologie a embryologie UK. Do čela reprezentace rektorů ji plénum vybralo v tajné volbě 8. června.

Rektoři a Rada VŠ chtějí v září s odbory protestovat

V pondělí 31. července se navíc objevila zpráva, že Česká konference rektorů a Rada vysokých škol (RVŠ) plánují spolu s odboráři ve školství protestovat kvůli nespokojenosti s financováním univerzit. To je podle zástupců vysokých škol dlouhodobě nízké, další škrty v rozpočtu ministerstva školství (MŠMT) avizovala vládní koalice.

„ČKR je jednou z organizujících reprezentací vysokých škol společně s RVŠ a odbory. Akce je nyní připravována, proběhne s největší pravděpodobností 12. září od 10:00 v Betlémské kapli a zváni budou jistě i zástupci vlády ČR,“ sdělila Králíčková.

Učitelé bez pedagogické fakulty se mají vzdělávat déle

Věda a školy

Podle návrhu ministerstva financí by mělo MŠMT v příštím roce utratit 235,75 miliardy korun, což je o 29,27 miliardy méně než letos. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) nicméně dříve řekl, že rozpočet se bude měnit. To, že se o něm stále jedná, ČTK minulý týden potvrdila ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace školského resortu Tereza Fojtová.

Kvůli podfinancování univerzit a nízkým mzdám některých vysokoškolských pedagogů zvláště z filozofických fakult na jaře v několika českých městech protestovali rovněž akademici sdružení v iniciativě Hodina pravdy.

Škrty v rozpočtu na školství a vědu sníží konkurenceschopnost VŠ, obávají se rektoři

Věda a školy

„Ostuda a hanebnost.“ Vysokoškolští pedagogové protestovali na Den učitelů proti nízkým platům

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám