Hlavní obsah

Psycholog napsal knížku k rychlému uspávání dětí

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většině autorů by se jistě nelíbila představa, že někdo při četbě jejich díla usíná. Výjimkou je ale Carl-Johan Forssen Ehrlin, švédský behaviorální psycholog a lingvista, jehož kniha Králíček, který chce usnout slibuje při správném předčítání dětem sladké sny rychle a spolehlivě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šestadvacetistránková kniha se stala senzací internetového obchodu Amazon a trhá rekordy, mimo jiné tím, že je prvním bestsellerem na zmíněném portálu, který si vydal autor vlastním nákladem.

Text využívá psychologických technik umožňujících dítěti uvolnit se, uklidnit, „zabrat“ – a pak spinkat celou noc. Rodiče ovšem musejí postupovat přesně podle návodu – při četbě hojně zívat a slova zvýrazněná kurzívou číst pomalu a klidným hlasem. Ačkoli má knížečka ilustrace, uspávací efekt má zajistit výhradně hlas.

„Jde o verbální obdobu ukolébání dítěte,“ tvrdí autor. A že to funguje, potvrzují na webu Amazonu stovky reakcí nadšených rodičů. „Psával jsem příručky pro osobní rozvoj i manažery s použitím těchto technik. Ale jednou jsem jel s matkou autem, a když během rozhovoru usnula, napadlo mě využít této metody pro uspávání nejmenších,“ říká Forssen Ehrlin.

Dítě usíná současně s králíčkem

„Jakmile jsme zastavili, napsal jsem si celý nápad na ubrousek. Trvalo mi však ještě tři roky, než jsem příběh doladil a nadávkoval ve správném pořadí,“ vysvětluje autor.

Dítě podle něj usíná společně s králíčkem, který se setká mimo jiné se strýčkem Zíválkem a sovou Ospalinkou.

„To, co trvalo dvě až tři hodiny, je nyní otázka maximálně dvanácti minut,“ píší nadšení rodiče. „Syn začal zívat za tři minuty a v desáté minutě už klidně oddychoval,“ vzkazuje další nadšená matka.

Kniha je zatím dostupná v sedmi jazycích – vedle švédštiny byla přeložena do angličtiny, francouzštiny, němčiny, italštiny, portugalštiny a španělštiny. Forssen Ehrlin nyní pracuje na knize, která naučí nejmenší chodit na toaletu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám