Hlavní obsah

Průzkumníci vypátrali nejhlouběji položený vrak lodi potopené během 2. světové války

Vrak amerického doprovodného torpédoborce Samuel B. Roberts objevili takřka sedm kilometrů pod hladinou americký multimilionář Victor Vescovo a expert na průzkum mořských hlubin Jeremie Morizet. Loď přezdívanou „Sammy B.“ potopila skupina japonských válečných lodí v bitvě u filipínského ostrova Samar za 2. světové války.

BEZ KOMENTÁŘE: U Filipín našli nejhlouběji položený vrak lodi potopené během 2. světové válkyVideo: Caladan Oceanic and EYOS Expeditions via Storyful, AP

 
Článek

Pouze asi dvě procenta oceánského dna jsou níže než 6000 metrů. Vrak USS Samuel B. Roberts byl objeven v hloubce 6895 metrů. Na dva kusy rozlomená loď byla identifikována minulý týden.

Samotná bitva u ostrova Samar se odehrála 25. října 1944 a je jednou z největších v námořní historii. Desítky plavidel amerických a japonských flotil se při ní potopily do Filipínského příkopu, který je místy hluboký až 10,5 kilometru.

V Británii našli 340 let starý vrak lodi, na které se plavil Jakub II. Stuart

Koktejl

Z 224 členů posádky plavidla Sammy B. při bitvě zahynulo 89 osob. Zbývající přeživší čekali na pomoc 50 hodin v záchranných člunech, připomíná web zpravodajské stanice CNN.

Vescovo, který patřil k zálohám vojenského námořnictva, uvedl, že možnost nalézt torpédoborec byla „neuvěřitelná pocta“. „Rádi tvrdíme, že ocel nelže a že vraky těchto lodí jsou posledními svědky bitev,“ řekl Vescovo stanici BBC.

„Sammy B. bojoval s japonskými těžkými křižníky na velmi malou vzdálenost a došla mu munice,“ popsal Vescovo. „Zbyly mu jen kouřové střely a světlice, které pálil v naději, že na japonských lodích způsobí požár. Muži na obou stranách bojovali na život a na smrt,“ podotkl.

Výprava do Atakamského příkopu objevila nové organismy

Věda a školy

Na snímcích vraku pořízených ponorkou Limiting Factor lze vidět strukturu trupu, zbraně i torpédomety.

„Zmenšit kupku sena, v níž má být jehla“

Badatelé kombinují historické záznamy s moderními technologiemi, aby „zmenšili kupku sena, v níž hledají jehlu“, kterou představuje ten či onen vrak lodi.

„Hledali jsme i letadlovou loď Gambier Bay, ale je to detektivní práce a podmořské operace takového druhu ještě nikdo pořádně nedělal,“ poznamenal Vescovo, který byl prvním člověkem, jenž navštívil nejhlubší místa pěti zemských oceánů.

Výzkumníci natočili nejhlouběji položený vrak na světě, je 6,5 km pod hladinou

Koktejl

Sammy B. byla nalezena o 426 metrů hlouběji než torpédoborec USS Johnston, předchozí rekordman objevený loni ve Filipínském moři rovněž texaským průzkumníkem Vescovem, doplnila agentura AP.

USS Johnston šel ke dnu taktéž v roce 1944 během námořní bitvy s Japonskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám