Hlavní obsah

Propad reálných mezd je letos extrémní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyzvala vládu, aby neprodleně zvýšila minimální mzdu a přidala peníze na platy ve veřejném sektoru. Svou výzvu zdůvodnili odboráři růstem cen a vysokou inflací. Podle předsedkyně odborového svazu státních orgánů a organizací Aleny Vondrové je propad reálných platů letos extrémní.

Článek

Odbory rovněž požadují, aby kabinet zvedl důchody a dávky rodinám a sociálně slabým. Předáci dali výzvu představitelům vlády na jednání tripartity. Podle ministra práce Petra Nečase (ODS) kabinet situaci vyhodnotí a "náležitým způsobem zareaguje".

Vláda letos minimální mzdu nezvyšovala. Činí 8000 korun jako loni. Platy ve veřejném sektoru se v lednu zvedly v průměru o 1,5 procenta. Důchody vzrostly v průměru o tři procenta, tedy průměrně o 346 korun. Spotřebitelské ceny v lednu meziročně stouply o 7,5 procenta, což je nejvíc za posledních deset let.

Zvýšení inflace je podle odborářů výsledkem zdražování po přijetí vládních reforem. Od ledna se snížená sazba daně z přidané hodnoty zvedla z pěti na devět procent. Platí například u potravin. Odbory zmiňují i zavedení poplatků ve zdravotnictví, růst nájemného a cen energií.

Vláda: Mzdy ve státní zprávě porostou s jejím zeštíhlením

Předsedkyně odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová ČTK již dříve řekla, že odbory se budou snažit znovu otevřít jednání s vládou o případném dalším zvýšení platů. "Propad reálných platů je letos extrémní," uvedla odborářka.

Ministři před časem uvedli, že by se platy mohly výrazněji zvednout tehdy, pokud ve státní správě ubude do roku 2010 asi 9000 míst. Plat ze státního rozpočtu dostává asi 459.000 pracovníků. Ve státní správě působí zhruba 100.000 lidí. Právě jich by se propouštění mělo týkat

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám