Hlavní obsah

Komise Rady Evropy: ČR nepokročila v integraci Romů ve školách, nechrání dost ani LGBT+

Štrasburk

Česká republika nerealizovala doporučení Evropské komise proti rasismu a netoleranci (ECRI) z roku 2020, která ji vyzývala, aby vymýtila segregaci romských dětí ve školách. ECRI, která je orgánem pro sledování lidských práv Rady Evropy, to uvedla v nyní zveřejněné hodnotící zprávě.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ilustrační foto

Článek

ECRI v roce 2020 rovněž České republice doporučila, aby vytvořila národní strategii s cílem vypořádat se s nesnášenlivostí vůči lidem z komunity LGBT+ a jejich diskriminaci. To Česko podle ECRI provedlo jen částečně.

„Úřady ve své politice učinily pokusy vymýtit segregaci romských dětí ve školách a vyčlenily určité finanční prostředky na vyřešení tohoto problému. To však zatím v praxi nevedlo k žádným zásadním změnám,“ napsala Evropská komise proti rasismu a netoleranci na adresu České republiky.

Komise rovněž zaznamenala, že české úřady pracují na návrhu strategie pro zajištění rovnosti lidí ze skupiny LGBT+, strategie však dosud nebyla přijata.

Socioložka: Začlenění do tříd se vyplatí

Domácí

Slovensko a povinný rok školky

Co se týče Slovenska, úřady podle ECRI zatím neprovedly její doporučení vypracovat akční plán zaměřený na posílení rovnosti osob z komunity LGBT+. Pouze částečně pak Slovensko realizovalo doporučení poskytovat povinné předškolní vzdělávání, a to i v obcích s vysokým podílem romských dětí.

Evropská komise proti rasismu a netoleranci v této souvislosti upozorňuje, že útok z 12. října 2022 v Bratislavě, který měl za následek smrt dvou osob z komunity LGBT+, byl posuzován na nejvyšší politické úrovni jako důsledek dlouhodobého užívání nenávistných projevů proti LGBT+ v politice.

Sexuální menšiny chtějí ochranu

Domácí

ANALÝZA: Slovensku chybí věcná rozprava o LGBT

Zahraniční

Pokud jde o druhé doporučení Slovensku, ECRI registruje, že docházka do mateřské školy se stala povinnou pro všechny děti, které dosáhly věku pěti let, a že se plánují opatření ke zvýšení předškolní docházky.

Zdůrazňuje však, že romské děti i nadále trpí nedostatečnou kapacitou MŠ, nedostatečným územním pokrytím, nedostatkem zaměstnanců a přetrvávající segregací, zejména v menších městech. Tyto závěry jsou založeny na odpovědích vlády a informacích získaných z jiných zdrojů, podotýká ECRI.

Rada Evropy: Chválíme ČR za povinný rok předškolní docházky

Věda a školy

Již v roce 2018 ECRI konstatovala, že Česko splnilo její veškerá doporučení týkající se zavedení alespoň jednoho roku povinné a bezplatné předškolní docházky.

Evropská komise proti rasismu a netoleranci doplnila, že aktuální hodnotící zpráva se týká pouze prioritních doporučení komise a neposkytuje analýzu celkového vývoje boje proti rasismu a netoleranci v daných zemích.

Diskriminace Romů v Česku přetrvává, tvrdí eurokomisařka pro lidská práva

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám