Hlavní obsah

Přijímačky na střední potvrdily rozdíly mezi maturitními obory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výsledky letošních jednotných přijímacích zkoušek na maturitní obory opět ukázaly značné rozdíly mezi zájemci o různé typy středních škol. Nejlépe v testech uspěli uchazeči o studium na čtyřletých gymnáziích. Test z češtiny zvládli v průměru ze tří čtvrtin a test z matematiky z poloviny. Naproti tomu zájemci o nástavby měli v češtině průměrně přibližně dvě pětiny správných odpovědí, v matematice necelou pětinu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Z výsledků přijímaček vyplývají podobné poznatky jako u maturit – matematika, která má být od roku 2021 na gymnáziích a lyceích a rok poté i na některých středních školách u maturit povinná, je pro žáky nejproblematičtějším předmětem.

Jak vyplynulo z informací, které na webu zveřejnilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), organizátor jednotných přijímaček i státních maturit, v testu z matematiky u přijímacích zkoušek byly letos horší výsledky než loni – o více než 10 procent. Již jsme informovali, že zvlášť u přijímaček na střední odborné školy matematika občas doslova „řádila“. [celá zpráva]

Jednotné přijímací zkoušky se konaly plošně druhým rokem. Děti u nich v polovině dubna a v náhradních termínech v květnu skládaly test z matematiky a z češtiny. Přihlásit se mohly na dvě školy, ze dvou termínů zkoušek se jim pak započítal pro obě školy ten lepší výsledek.

Zhoršení i u osmiletých gymnázií

Nejlépe letos dopadli zájemci o studium na čtyřletých gymnáziích, kteří v průměru zvládli správně odpovědět na 77,5 procenta testu z češtiny a 50,7 procenta z matematiky. Naproti tomu uchazeči o maturitní obory na učilištích měli dobře 52,4 procenta testu z češtiny a 28,3 procenta matematiky. Nejhůře dopadli zájemci o nástavby se 43 procenty správných odpovědí v češtině a 17,8 procenta v matematice.

Žáci, kteří se hlásili na čtyřletá gymnázia, skončili letos opět lépe i ve srovnání s průměrnými výsledky zájemců o víceletá gymnázia. V češtině měli na osmiletých gymnáziích o 24 procent horší výsledky než na čtyřletých gymnáziích. Na šestiletých byli horší o 17,2 procenta. Test z matematiky zvládly děti na čtyřletých gymnáziích zhruba o devět procent lépe než na osmiletých a o čtyři procenta lépe než na šestiletých.

Zájemci o víceletá gymnázia se oproti loňsku zhoršili v obou testovaných předmětech. Nejvíce poklesla úspěšnost na osmiletých gymnáziích v testu z matematiky, a to z loňských 64,1 procenta na 50,7 procenta. U přijímaček na osmiletá gymnázia navíc Cermat udělal chybu. [celá zpráva]

Pochybení se vyskytlo také u maturit, i proto ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) nakonec dlouholetého ředitele Cermatu Jiřího Zíku odvolal. [celá zpráva]

K jednotným přijímacím zkouškám se letos přihlásilo 87 261 žáků. Největší zájem byl tradičně o osmiletá gymnázia, kam směřovalo 21,6 procenta uchazečů. Zhruba šest procent se hlásilo na šestiletá gymnázia a necelá pětina na čtyřletá gymnázia. Kolem poloviny dětí dělalo přijímací zkoušky na střední odborné školy. Zbylých cca 16 procent skládalo testy na učilištích a nástavbách.

Výsledek z jednotných zkoušek musí na většině středních škol tvořit alespoň 60 procent celkového hodnocení při přijímání nových žáků. Na sportovních gymnáziích je to 40 procent. Minimální hranice získaných bodů nutná pro přijetí není centrálně stanovena, rozhodují o ní sami ředitelé škol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám