Hlavní obsah

Šéf Cermatu končí po sérii chyb u maturit a přijímaček

Novinky, ren
Aktualizováno

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) odvolal v úterý šéfa Cermatu Jiřího Zíku. Ve funkci skončí po sérii chyb u přijímacích zkoušek či státních maturit k 31. květnu. Ve vedení ho nahradí Michaela Kleňhová, která působí jako jeho zástupkyně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Cermatu Jiří Zíka

Článek

Zíka byl odvolán poté, co se u státních maturit v testech z českého jazyka a literatury v jedné z otázek objevily dvě možné správné odpovědi, zadání však zmiňovalo jediné správné řešení. [celá zpráva]

Nejde přitom o jediné pochybení Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). V minulosti se objevila chyba i u přijímačkového testu na osmiletá gymnázia. [celá zpráva]

„Situace není zanedbatelná. Je třeba si uvědomit, že za celých osm let neuniklo zadaní a že ten systém fungoval,” hájil částečně osm let Zíky ve vedení společnosti ministr Plaga. Nyní však sám podle něj omlouvá prohřešky vlastního dítěte.

V pozici Zíku od 1. června nahradí jeho dosavadní zástupkyně Michaela Kleňhová. Ta by se podle ministra měla nejdříve seznámit se situací a její první úkol bude navrhnout systémová opatření, aby nedošlo k nárůstu dalších chyb.

Zíka v Cermatu zůstane

Ředitel Jiří Zíka i nadále zůstává zaměstnancem Cermatu, bude se podílet na chodu instituce. V pondělí sám na otázku, zda je připraven odejít, uvedl, že by nerad odcházel od rozdělané práce.

„Věnoval jsem tomu osm let a vybudovali jsme systém, který nemá v Evropě ani ve světě obdoby. Pokud se tak ministr rozhodne, budu rezignaci akceptovat, ale nerad bych odcházel od rozdělané práce,“ uvedl.

U letošních jednotných přijímaček v testech z českého jazyka a literatury na osmiletá gymnázia se objevila chyba, která se mohla dotknout až 13 tisíc žáků. Cermat navíc sám chybu neodhalil. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství v demisi Robert Plaga

Chyba u přijímaček zatím pomohla dvěma žákům

Chyba se týkala otázky, kde měli studenti ze čtyř slov najít to, jehož kořen se skládá ze čtyř hlásek. Správně bylo slovo „zabručeli”, ale později se zjistilo, že byla správně i další možnost ve slově „rozběhla”. Kořen tohoto slova obsahuje jen tři písmena, ale čtyři hlásky, jelikož se tam „ě” čte jako „je”.

Analýza zjistila, že původně chybnou odpověď v jednotných přijímacích zkouškách volilo 1146 žáků. Chyba teoreticky mohla pomoct 721 žákům na 234 školách, kteří odpověď zvolili. Chyba zatím pomohla k přijetí na osmileté gymnázium dvěma žákům, kteří původně neuspěli.

Co růže přináší?

V maturitním testu měli zase žáci doplnit slovo do ustáleného slovního spojení „… růže přináší“. Po projednání všech komisí uznával Cermat jako správnou odpověď slovo „trpělivost“, tedy ustálené slovní spojení „trpělivost růže přináší“.

Po konzultaci se členy Nezávislé odborné komise pro maturitní zkoušky ale ministr Plaga rozhodl o přehodnocení testu s tím, že správná odpověď může být i okrajově užívané „čas růže přináší“. Druhou správnou možnost napsalo v testu 4301 žáků. Díky změně hodnocení tak u maturity uspělo původních 113 propadlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám