Hlavní obsah

V přijímačkách na gymnázia byla chyba, Cermat pozdržel vyhlášení výsledků

Aktualizováno

V jednotných přijímacích zkouškách na osmiletá gymnázia byla chyba. Týká se ohodnocení jedné úlohy v testu z českého jazyka a literatury. Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které zkoušky organizuje, žádá ředitele škol, aby zatím výsledky zkoušek nevyhlašovali. Podle ministerstva školství ale zřejmě nebude nutné testy opakovat.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Přijímačky na vodňanské gymnázium. Ilustrační foto

Článek

Na chybnou úlohu v přijímacích testech v pátek upozornily servery Deník.cz a Aktuálně.cz. Chybu neodhalila ani validační komise Cermatu, ani Nezávislá odborná komise, poznamenal Cermat v pozdější tiskové zprávě.

Na základě dodatečné analýzy Cermat odhalil chybu v testu z češtiny pro druhý řádný termín u úlohy číslo 12, citoval Deník.cz ředitele Cermatu Jiřího Zíku. Klíč řešení úloh původně uváděl, že správná je ve zmíněné úloze jen odpověď B, ale v pátek Cermat zjistil, že správná je i odpověď C.

„Někteří žáci tak mohou získat navíc bod oproti původnímu hodnocení, dodal Cermat s tím, že ještě během pátečního večera kontaktoval školy, u kterých se změna v hodnocení může dotknout celkových výsledků přijatých uchazečů.

„Budu důrazně požadovat nejen prošetření, jak mohlo k takové systémové chybě dojít, ale i nápravu celé situace. V pondělí budeme dotčené školy informovat, jak dále postupovat při vyhlášení celkových výsledků přijímacího řízení,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

Testů ve druhém řádném termínu na osmiletých gymnáziích, které se konaly minulý týden, se mělo zúčastnit - podle informací Cermat z doby před konáním zkoušek - přes 13 000 žáků.

O osmiletá gymnázia je mezi zájemci o maturitní obory největší zájem. Alespoň jednu přihlášku na osmileté gymnázium si letos podalo 18 833 dětí, což je pětina všech letošních zájemců o maturitní obory.

Reklama

Výběr článků

Načítám