Hlavní obsah

Přihlášky do Logické olympiády 2020 jsou uzavřeny, soutěžit bude přes 63 tisíc žáků a studentů

Novinky, Martina Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přihlášky do letošního ročníku Logické olympiády, soutěže pořádané Mensou ČR, jsou uzavřeny. Soutěže se v roce 2020 zúčastní 63 770 soutěžících z 3143 škol z celé České republiky.

Foto: archiv Mensa ČR

Ilustrační foto z krajských kol 2019

Článek

Počty účastníků v soutěži v posledních letech rostly. Rok 2019 byl z pohledu počtu soutěžících rekordní, když se přihlásilo více než 70 tisíc žáků a studentů.

V Logické olympiádě použijte hlavu online

Věda a školy

„Jsme hrdí na to, že se i v době, kdy čelíme druhé vlně koronaviru a opatřením, které s sebou tato doba přináší, našlo více než šedesát tři tisíc dětí a mladých lidí, kteří se do Logické olympiády přihlásili a kteří s námi chtějí soutěžit,“ komentuje letošní statistiky těsně po uzavření přihlášek koordinátorka soutěže Zuzana Poláková z Mensy ČR.

Na začátku září nebylo jasné, zda se soutěž bude moci konat

Vzhledem k vývoji situace a doporučením ze strany MŠMT považuje Poláková letošní účast za úspěch. Jak uvádí, na začátku září ještě nebylo zcela jasné, zda Logickou olympiádu budou smět letos vůbec pořádat - a přesto je výsledkem druhý nejvyšší počet soutěžících v historii soutěže.

I letos se nejvíc soutěžících přihlásilo do kategorie B, tedy žáci druhých stupňů základních škol. Téměř totožný je pak počet přihlášených v kategorii A (žáci prvního stupně ZŠ) a kategorii C (studenti středních škol).

První kola Logické olympiády se uskuteční již tradičně v průběhu října online formou. Ke změně letos musel pořadatel přistoupit v krajských kolech, která proběhnou 6. listopadu. I tato kola letos proběhnou namísto prezenčně online.

Česko je pro nás inspirace, říká šéf mezinárodního Mensa klubu

Věda a školy

„Bude-li to začátkem listopadu jen trochu možné, rádi bychom připravili prezenční formou alespoň předání cen a gratulaci úspěšným řešitelům krajských kol,“ uvádí Jitka Tkadlecová, tisková mluvčí Nadace The Kellner Family Foundation a školy Open Gate, která je již tradičně místem konání krajského kola Logické olympiády pro Středočeský kraj a zároveň letitým generálním partnerem soutěže.

Celorepublikové finále pak pořadatelé naplánovali na 30. listopadu do Míčovny Pražského hradu. V plánu mají realizovat jej, pokud to situace na konci listopadu dovolí, prezenční formou. I letos udělá tým dobrovolníků z Mensy ČR podle svých slov maximum, aby si nejen finalisté, ale všichni soutěžící řešení zapeklitých příkladů užili stejně, jako tomu bylo v uplynulých letech.

Třináctý ročník Logické olympiády odsoutěží nadšenci u svých počítačů

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám