Hlavní obsah

Třináctý ročník Logické olympiády odsoutěží nadšenci u svých počítačů

Novinky, Martina Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznat u dítěte talent a najít cestu, jak jej rozvíjet. To je úkol, s nímž se denně potýkají nejen učitelé ve svých třídách, ale i rodiče. Talentované dítě totiž nemusí nutně vystupovat jako premiant, hlásit se a rozdávat moudra už od první třídy. I v plachém jedinci na okraji kolektivu nebo třídním sígrovi může dřímat dosud neobjevený potenciál.

Foto: archiv Mensa ČR

Řešitelé loňského kola Logické olympiády.

Článek

S objevením takových skrytých nadání již třináctým rokem pomůže unikátní český mensovní projekt pro žáky a studenty základních a středních škol Logická olympiáda.

Foto: Logická olympiáda

Jedinečná soutěž se po celou dobu svého vývoje od malého pražského klání před třinácti lety až po celostátní projekt zaměřuje nikoli na naučená fakta a znalosti, ale na schopnost logicky uvažovat, pohotově se rozhodnout a najít řešení problému. Projekt se koná za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a jeho dlouholetými generálními partnery jsou škola Open Gate a rodinná nadace manželů Renáty a Petra Kellnerových.

Foto: archiv Mensa ČR

Letošní finále v Míčovně Pražského hradu proběhne prezenčně, ale s poloviční účastí. Foto z loňského finálového kola Logické olympiády.

Třináctý ročník Logické olympiády ale přinesl první výzvy už před samotným spuštěním přihlášek. Díky pandemii koronaviru a doporučení MŠMT nepořádat celostátní soutěže bylo pro tým organizátorů největším oříškem rozhodnout, jestli vše spustit, nebo pomyslnou nešťastnou třináctku prostě vynechat a připravovat se až na další ročník logického klání.

Logická olympiáda vyšla hlavně chlapcům

Věda a školy

Mensani nakonec ale nezklamali a našli řešení. Přihlášky do letošní Logické olympiády jsou tedy spuštěny a již v první polovině září se registrovalo necelých třináct tisíc mladých lidí.

Meta je ale vysoko, loňského ročníku se zúčastnilo rekordních 71 208 soutěžících z více než tří tisíc škol v celé České republice. Jak ale říká Zuzana Poláková, koordinátorka Logické olympiády, nejvíc soutěžících se už tradičně přihlašuje v průběhu posledního týdne a přihlášky jsou i letos do 30. září. Děti se mohou zaregistrovat samy či s pomocí rodiče nebo pedagoga zde.

Krajská kola online

Základní kolo se ve všech kategoriích uskuteční i letos online formou v průběhu října. Úspěšní řešitelé postoupí do krajských kol, která se podle organizátorů letos přesunou netradičně také do online prostředí.

Učitelka Petra Kobrová: Učit nadané děti je sen každého učitele

Styl

A změny se dotknou i celorepublikového finále soutěže, které proběhne sice prezenční formou opět v Míčovně Pražského hradu, ale za účasti polovičního počtu soutěžících.

Dlouholetí příznivci soutěže se ale nezalekli pandemie ani změn v soutěži a na pravidelnou porci logických úloh se už nyní těší. Patří mezi ně i Václav Trpišovský, úspěšný účastník několika Logických olympiád a loňský vítěz kategorie C.

Do letošního ročníku Logické olympiády se už přihlásil a online kola podle svých slov bude vyplňovat přímo z notebooku, který byl cenou za jeho první vítězství v soutěži. Další dva daroval sestrám, ale jak dodává, obměnu by si už zasloužil.

A tak jsou pro studenta posledního ročníku gymnázia Open Gate nový notebook, ale i možnost potrápit mozek originálními problémy hlavní motivací atakovat i letos nejvyšší příčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám