Hlavní obsah

Další vítěz Logické olympiády měl vždy spoustu otázek. Za účastí v soutěžích stojí babička

Novinky, Martina Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nicolas pochází z Karlových Varů. Zvídavost a chuť přicházet věcem na kloub, pokud možno logickou cestou, ho provází už od malička. Jak uvádí, rodiče i prarodiče ho v tom podporovali, škola jen do jisté míry. Někdy měl prostě příliš otázek. Léta je také členem Mensy ČR, za jeho účastí v různých soutěžích ale stojí babička.

Foto: archiv Mensa ČR

Nicolas, úspěšný ředitel Logických olympiád.

Článek

Babička, bývalá učitelka matematiky, měla během Nicolasovy docházky na základní škole na starosti také jeho individuální výukový plán.

Foto: Logická olympiáda

Do Logické olympiády se přihlásil poprvé v páté třídě a od té doby se účastnil všech ročníků. Hned v prvním roce vyhrál Nicolas kategorii A. I v dalších osmi letech postupoval pravidelně z krajského kola do celostátního. Ve finále dosáhl nejlepších výsledků v letech 2015 a 2017, v obou případech si z Míčovny Pražského hradu vezl domů třetí místo a pomyslnou bronzovou medaili.

Před nástupem na VŠ dokázal zvítězit v Logické olympiádě

Věda a školy

Jak ale sám vzpomíná, do Míčovny nejezdí jen řešit zapeklité úkoly. S nadsázkou doplňuje, že se vždy těšil také na řízky k obědu a příručku Dědka kořenáře, jejíž texty o čajích a bylinkách byly vždy výživné.

Fakt, že Nicolase nebaví jen logika a matematika, potvrzují i jeho další, na gymnáziu oblíbené předměty – angličtina a francouzština. Matematika ale nakonec vyhrála, a tak ji prvním rokem také studuje na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze.

Letní tábor

Logická olympiáda ale neovlivnila jen Nicolasovo studijní zaměření.

Příběh trojnásobného vítěze Logické olympiády: Václav Trpišovský rád trápí mozek originálními problémy

Věda a školy

„S naprostou jistotou mohu říci, že první účast na Logické olympiádě byla zásadním zlomem v mém životě. Se soutěží byl totiž neodmyslitelně spojen letní tábor se spoustou skvělých lidí. Ten byl v průběhu let mým mimoškolním zdrojem přátel a úžasnou příležitostí potkat podobně uvažující vrstevníky. Je to taková moje rozšířená rodina,“ popisuje Nicolas a dodává, že ho ovlivnily i další soutěže, jichž se s chutí účastnil.

Ne každá škola to podporuje

Trochu s lítostí pak dodává, že bohužel ne každá škola podporuje všechny předmětové olympiády nebo jiné prestižní akce, jako je třeba Lingvistická olympiáda.

Třináctý ročník Logické olympiády odsoutěží nadšenci u svých počítačů

Domácí

Ačkoli se těmto oborům nehodlá v budoucím studiu ani v pracovním životě věnovat, pomohly mu rozšířit obzory, a to mu už i do budoucna zůstane.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám