Hlavní obsah

Před 70 lety se v Novém Mexiku našly údajné zbytky mimozemské lodi

Novinky,

Dne 2. července 1947 se zhruba 127 kilometrů od amerického města Roswell ve státě Nové Mexiko našly údajné zbytky mimozemské kosmické lodi. Událost je známá jako roswellský incident, několik dní předtím navíc došlo ke vzniku termínu „létající talíř“.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z údajné pitvy mimozemšťana z Roswellu. Video se ukázalo jako podvrh

 
Článek

Roswellský incident je jedním z nejznámějších a nejlépe zdokumentovaných případů pozorování UFO. Udál se jen osm dní poté, co 24. června 1947 vzlétl se svým letounem k cestě z Chehalis ve státě Washington do 200 kilometrů vzdálené Yakimy americký obchodník Kenneth Arnold.

Arnold během letu spatřil devět letících objektů. Nejprve je pokládal za neznámá letadla. Po návratu tuto skutečnost ohlásil. Když popisoval způsob pohybu objektů, použil termín „jako když hodíte talíř po vodě a on se odráží od hladiny“ – tak se zrodily „létající talíře“. [celá zpráva]

Nesprávný pojem

„Pojem ‚létající talíře' je 70 let starý. Vznikl ale omylem a je zavádějící, jen velmi malá část pozorovaných objektů má takový tvar. Správný termín je UFO – Unidentified Flying Objects, čili neidentifikované létající objekty. Poprvé jej použil v roce 1952 Edward J. Ruppelt, první ředitel amerického projektu Blue Book (studie o UFO prováděné Letectvem Spojených států – pozn. red.),“ vysvětlil pro Novinky Vladimír Šiška, vedoucí projektu Záře, který se v ČR snaží mapovat a objasňovat UFO.

Foto: Profimedia.cz

Představa podoby létajících talířů

Co se však stalo v podvečer 2. července 1947? Farmář William Brazel uslyšel výbuch. Předtím zaregistrovali někteří obyvatelé Roswellu přelet meteoru nebo vejcovitého objektu směrem na severozápad. Brazel nalezl ráno na svém ranči 127 kilometrů od Roswellu podivné trosky a upozornil na to šerifa.

Ten se spojil s majorem Jessem A. Marcelem z letecké základny pozemních sil v Roswellu. Brazel byl oficiálně na několik dní uvězněný s tím, že s ohledem na bezpečnost státu nemá o tom s nikým mluvit.

Balón, či tajný vojenský letoun?

V následujících dnech trosky posbírala armáda a 8. července vyšel v novinách Roswell Daily Record článek s titulkem „RAAF (roswellské letectvo – pozn. red.) zajistila na ranči v Roswellské oblasti létající talíř”.

Ten samý den však přišlo dementi, armáda označila trosky za pozůstatky Rawinova meteorologického balónu, který se tam měl ve skutečnosti zřítit. Na tiskové konferenci byly předvedeny nalezené trosky, podle svědků ale došlo k jejich záměně.

Pravděpodobnost, že v tak rozlehlém vesmíru se v krátkém období existence lidstva na Zemi objeví kosmická loď, tedy něco podobného naší civilizaci, se blíží nule.
Pavel Suchan, Astronomický ústav AV ČR

Podobná nehoda se prý odehrála i u San Augustina. Navíc pronikly zvěsti o nalezených tělech obětí. O těch hovoří podle článku českého ufologa Šišky i odtajněná zpráva FBI z 22. března 1950. To vše podpořilo celou řadu spekulací i teorií.

V úvahu připadá i možnost, že šlo o havárii tajného leteckého dopravního prostředku, který testovala armáda USA. V oblasti Nového Mexika v té době působila White Sands Missile Range, kde byli od roku 1946 němečtí vědci, kteří také stáli u zrodu amerického kosmického programu. Na letecké základně zároveň působila jediná letecká divize s jadernými zbraněmi.

Spisy byly skartovány

Senátor za Nové Mexiko Steven Schiff se obrátil v roce 1994 nejprve na ministra obrany, pak na Národní archiv a posléze na GAO (Výbor pro kontrolu vládních aktivit) s žádostí o objasnění událostí.

„Roku 1995 vyšlo najevo, že všechny spisy Roswellské základny v souvislosti s tímto případem byly skartovány – a to přesto, že šlo o takzvané permanentní spisy, které se nikdy skartovat nesměly,“ upozornil Šiška.

Mezitím GAO vydal oficiální zprávu, že událost se týkala tajného zařízení Mogul, což byla soustava balonů se zařízením na detekci atomových výbuchů v atmosféře. Letectvo podalo vysvětlení, že na konci 40. let se u Roswellské základny shazovaly plastikové figuríny za účelem různých testů, a že zvěsti o tělech obětí by s tím mohly souviset.

Dne 5. května 1995 sice zveřejnil producent Ray Santilli černobílý film, zachycující údajnou pitvu mimozemšťana, pocházejícího z Roswellu. Video se však ukázalo jako podvod, což sám Santilli v roce 2006 přiznal.

„UFO“ lidé pozorují odnepaměti

Podle Šišky je třeba si uvědomit, že neidentifikované létající objekty pozorují lidé už od dob, kdy se začala psát historie. Fenomén existuje od dob, kdy se lidé začali zajímat o to, co se děje na obloze. I spekulace o možném mimozemském původu těchto objektů jsou mnohem staršího data.

„Roswellský případ se později stal milníkem celé ufologie," připomněl Šiška. „UFO tedy vlastně slaví 70 let výročí,“ dodal.

Od roku 2001 se vyhlašuje 2. červenec jako „Den UFO“. Podle iniciátorů by se v tento den měly konat propagační akce i demonstrace za odtajnění přítomnosti mimozemšťanů na Zemi. „Taková činnost už nemá se seriózním zkoumáním fenoménu nic společného. Pokud chceme tento den oslavit, pak střízlivým zkoumáním tohoto fenoménu a rozumnou osvětou. O obojí se už 20 let snažíme v projektu Záře,“ poznamenal Šiška.

Hledání života zatím bez jasného důkazu

„Pravděpodobnost, že v tak rozlehlém vesmíru se v celkově krátkém období existence lidstva na Zemi objeví kosmická loď, tedy něco hodně podobného naší civilizaci, se blíží nule,“ doplnil pro Novinky astronom Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

„Všechny údajně tajné zprávy o nalezených mimozemšťanech a jejich kosmických lodích mi připadají jako nesmysl už proto, že na Zemi se všechno vykecá,“ pokračoval s nadsázkou.

Na druhou stranu současné výsledky zkoumání vesmíru podle něj přinesly už tisíce známých planet u cizích hvězd. Dokonce známe extrasolární planety (tzv. exoplanety, tedy planety mimo naši sluneční soustavu), které se nacházejí v obyvatelných zónách.

Takovou planetu astronomové objevili dokonce u našeho nejbližšího souseda, hvězdy Proxima Centauri. [celá zpráva]

Foto: ESO/L. Calçada

Vizualizace dalekohledu ESO/ELT v Chile při pozorování. Ceremoniál položení základního kamene dalekohledu Evropské jižní observatoře, na jehož výstavbě se podílí i ČR, proběhl 26. května 2017. Budoucí největší teleskop je i tématem pražské konference.

„Neznamená to ale ještě důkaz života ve vesmíru. Výzkum bude pokračovat i největším budoucím dalekohledem světa ELT Evropské jižní observatoře (ESO) v Chile, který bude mít průměr 39 metrů a má začít pracovat v roce 2023. Sonda k Proximě je jistě v myšlenkách mnohých astronomů, ale doba letu bude téměř 500 tisíc let,” uzavřel Suchan.

Každopádně stále není jasné, co přesně se tehdy stalo. Tím spíše, že před dvěma lety se objevil údajný nový fotografický důkaz mimozemského těla od Roswellu. [celá zpráva]

Anketa

Věříte, že před 70 lety skutečně ve Spojených státech ztroskotali mimozemšťané?
Ano
35 %
Ne, ale věřím, že existují
52,4 %
Ne
12,6 %
Celkem hlasovalo 2822 čtenářů.

Reklama

Související články

Záhada potopení Titaniku není stále vysvětlena

Už více než sto let se o zkáze Titaniku mluví, píší se knihy či natáčejí filmy. Zájem veřejnosti ještě vzrostl, když v roce 1985 americko-francouzský tým našel...

Výběr článků

Načítám