Hlavní obsah

Před 140 lety měl pták vyhynout. Nyní se opět objevil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lesích Papuy-Nové Guineje byl znovuobjeven pták, vzácný druh tzv. bažantího holuba, o kterém se předpokládalo, že mohl vyhynout již v roce 1882. Od tohoto roku až dosud totiž nebyl vědecky zdokumentován. Nedávno jej však zachytil kamerový záznam a badatelé propukli v jásot, informovala zpravodajská stanice CNN.

Foto: Doka Nason/American Bird Conservancy/Cover Images/INSTARimages.com, Profimedia.cz

Znovuobjevený druh holuba: Otidiphaps insularis

Článek

Podle tiskové zprávy neziskové organizace Re:wild, kterou spoluzaložil herec Leonardo DiCaprio a která pomohla financovat pátrání, vědci poprvé a naposledy zdokumentovali speciální druh holuba bažantího v roce 1882, tedy přesně před 140 lety.

U živočicha s latinským pojmenováním Otidiphaps insularis (české jméno nemá) se tak po více než století mělo za to, že je pro vědu ztracen, případně možná vyhynul. Nicméně v roce 2019 průzkumný tým složený z místních i amerických vědců slyšel od domorodých obyvatel překvapivé zvěsti o vzácném ptáku zvaném „Auwo“.

A letos konečně pořídili v pralesích Papuy-Nové Guineje záběry dlouho ztraceného tvora. Jak se to výzkumníkům povedlo?

Aby tým spatřil onen vzácný druh bažantího holuba, kterému místní říkají Auwo, musel strávit několik týdnů na drsném ostrově Fergusson v souostroví D'Entrecasteaux u východní části Papuy-Nové Guineje. Tam byl pták původně zdokumentován. Hledali ho pracovníci Národního muzea Papuy-Nové Guineje i vědci z Cornellovy ornitologické laboratoře a Americké organizace pro ochranu ptáků.

Členové letošní expedice nejprve na svazích hory Kilkerran, v náročném terénu, nastražili 12 fotopastí. Dalších osm kamer dali na místa, kde místní lovci v minulosti hlásili, že ptáka viděli. S přesnější lokalizací pomohl Augustin Gregory z horské vesnice Duda Ununa. Sdělil, že opeřence spatřil v oblasti se strmými hřebeny a údolími.

Dva dny před plánovaným odjezdem – letos v říjnu – se jejich trpělivost vyplatila: jedna z kamer pořídila fotografie a videozáznamy skutečného živého holuba Otidiphaps insularis.

„Vidět snímky tohoto nepolapitelného, ​​téměř mýtického ptáka, jak prochází kolem našeho fotoaparátu, byl ten nejsurrealističtější a nejvíc naplňující zážitek, jaký jsme si kdy dokázali představit,“ nechal se slyšet biolog Jason Gregg z Americké organizace pro ochranu ptáků.

„Zatím víme jen to, že stále existuje“

„Pořád o tomto druhu nevíme prakticky nic,“ přiznal pro web Live Science jeden z vedoucích členů expedice Jordan Boersma, výzkumník z americké Cornellovy ornitologické laboratoře.

„Je tedy důležité, abychom se začali učit o jeho ekologii, a proto plánujeme zpáteční cestu. Zatím reálně víme jen to, že stále existuje,“ konstatoval.

„Tuhle válku prohráváme“. Planeta za půlstoletí přišla o dvě třetiny volně žijících živočichů

Věda a školy

Jedním z důvodů, proč byla vědecky zdokumentovaná pozorování tohoto holuba historicky tak vzácná, je kromě odlehlosti jeho teritoria i fakt, že pták byl teprve nedávno označen jako samostatný druh. Dříve byl tento ohrožený tvor považován za poddruh holuba horského (Otidiphaps nobilis), dokud dané rozlišení druhů nevstoupilo v roce 2014 oficiálně v platnost.

„Teprve poté, co jsme se vrátili do USA, jsme si uvědomili, že tento druh opravdu nebyl pozorován od roku 1882,“ poznamenal ornitolog Boersma.

„Tohle je ten nejšťastnější okamžik,“ vyznal se podle agentury Reuters už po prohlédnutí záznamů badatel Doka Nason.

Boersma doplnil, že s Nasonem a týmem dalších vědců a ochránců přírody tento kriticky ohrožený a potenciálně vyhynulý druh hledal letos na místě celý jeden měsíc.

„Tento druh navíc nikdy dříve nebyl vyfotografován,“ připomněl Boersma.

  • Holub horský (Otidiphaps nobilis), zvaný též holub bažantí, má jako jediný z „bažantích holubů“ i český název. Žije na Nové Guineji v lesích až do nadmořské výšky 2050 metrů a na okolních indonéských ostrovech. Jde o druh holuba z rodu Otidiphaps, který tvoří společně s dalšími třemi druhy: Otidiphaps aruensis, Otidiphaps cervicalis a právě Otidiphaps insularis. Souhrnně jsou tito ptáci označováni jako bažantí holubi – k bažantům mají blízko podobou i chováním. Dříve byly tyto populace (aruensis, cervicalis a insularis) považovány za poddruhy Otidiphaps nobilis, tedy holuba horského.

Na chilském souostroví objevili nový ptačí druh

Věda a školy

Tučňáci císařští jsou už ohroženým druhem, oznámili Američané

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám