Hlavní obsah

Pražské gymnázium odhalilo desku válečnému letci Dudovi, účastníku bitev o Francii a Británii

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý byla na budově Gymnázia Jana Keplera v pražských Hradčanech odhalena pamětní deska generálmajora letectva a účastníka nejen bitvy o Británii Josefa Dudy. Slavnostní akce odstartovala odpoledne u školy, do níž Duda chodil. Měla proběhnout už dříve, u příležitosti 75 let od konce druhé světové války, avšak pandemie koronaviru ji odložila až na konec června.

Foto: archiv Z. M. Dudy / MČ Praha 6, Jan Dvořák, Radko Šťastný

Generálmajor Josef Duda a jeho nová pamětní deska

Článek

„Pamětní bronzovou desku zdobí znak 312. perutě, u které Josef Duda létal, druhým motivem je hlava siouxského náčelníka, znak Escadrilly Laffayette,“ sdělil Novinkám historik a pedagog Zbyněk M. Duda.

On sám je synovcem Josefa Dudy a osudy svého strýce se již dříve zabýval i profesně a publikačně. „Byl totiž nejen připraven v plné bojové hotovosti při obraně státu v údobí mnichovské krize, ale také operačně v letecké bitvě o Francii a následně ve slavné bitvě o Británii,“ uvedl.

Poúnorový režim pro válečné letce pochopení neměl

Generálmajor letectva, Group Captain RAF Josef Duda, CBE (9. srpna 1905 Praha – 7. prosince 1977 Prostějov) byl profesí vojenský stíhací pilot, vychovatel vojenského leteckého dorostu, letecký instruktor, velitel vojenských škol, učilišť, perutí, letek, bází depotů a frontový operační pilot.

Pocházel ze staropražské rodiny usazené po několik generací v oblasti obcí Michle, Nusle a Královský Vyšehrad, odkud jeho otec Jan Nepomuk Duda roku 1898 nastoupil službu v kasárnách c. a k. Zeměbraneckého pěšího pluku č. 8 v Praze IV. Hradčanech-Pohořelci.

Foto: Milan Babický

Slavnostní odhalení pamětní desky genmjr. Josefu Dudovi na budově Gymnázia Jana Keplera na Hradčanech

Zde se také v dnešní Keplerově ulici 14 – naproti gymnáziu – rodičům Marii a Janu Dudovým druhorozený syn Josef narodil. Po přestěhování na nedalekou Bělohorskou třídu tu prožíval s rodinou dětství, školní léta 1911–1916 v Obecné a měšťanské škole chlapecké na Hradčanech (dnes právě Gymnázium Jana Keplera), sportovní členství v Sokole na Královských Hradčanech a studia, zakončená roku 1923 na České státní reálce maturitou (dnes Gymnázium Jana Nerudy). Na přání otce, důstojníka z povolání, nastoupil k dobrovolnému odvodu vojenské činné služby, odkud byl odeslán do Vojenské akademie v Hranicích na Moravě, kterou absolvoval dva roky poté.

Před 75 lety skončila v Evropě druhá světová válka. Němci kapitulovali dvakrát

Historie

Po 15. březnu 1939 organizoval ilegální odboj a se svou skupinou přešel v červnu protektorátní hranice do Polska, kde vstoupil do dobrovolného zahraničního vojenského II. národního odboje.

Působil jako velitel českých letců ve Francii a ve Velké Británii, konkrétně jako operační pilot Groupe de Chasse II/5 – 3. L´escadrille Sioux v letecké bitvě o Francii (1940) a čs. 312. stíhací perutě RAF v bitvě o Británii (1940). Byl mj. velícím důstojníkem na Inspektorátu československého letectva v Londýně. Díky tomu, že v Británii působil v hodnosti Group Captain neboli plukovníka RAF, se stal komturem Řádu britského impéria (CBE).

Řády a vyznamenání Josefa Dudy:
Řád bílého lvaŘád britského impéria (CBE)
Řád Za zásluhy o národ (OZO)Československý válečný kříž 1939
Čs. medaile Za chrabrost před nepřítelemČs. medaile Za zásluhy I. st.
Čs. pamětní medaile čs. armády v zahraničí se sponami Francie a Velká BritánieFrancouzský válečný kříž 1939 s citacemi
Hvězda za bitvu o Británii se sponou B. of B.Medaile Za obranu
Válečná medaile 1940–1945

V hodnosti plukovníka letectva převzal v srpnu 1945 Vojenské letecké učiliště v Prostějově, stal se posádkovým velitelem města a předsedou Hanáckého Aeroklubu. V letech 1945 až 1948 se stal velitelem čs. letectva na Moravě.

Hřibův výrok o příjezdu Rudé armády do svobodné Prahy? V zásadě správný, říkají historici

Historie

Po únorovém komunistickém převratu v roce 1948 patřil mezi první zlikvidovanou skupinu vysokých představitelů čs. armády (degradován, stal se vojínem-úderníkem, dělníkem a tzv. druhořadým občanem, jehož komunisté ocejchovali jako „agenta imperialismu a nepřítele čs. pracujícího lidu“).

Až po roce 1989 došlo k rehabilitacím vojenského a občanského charakteru a k postupné nápravě křivd včetně k dalšímu uctění památky v Praze a v Prostějově.

V roce 1990 se Dudovi vrátila hodnost plukovníka letectva, v témže roce jej tehdejší prezident Václav Havel povýšil do hodnosti generálmajora a roku 2002 jej dekoroval Řádem bílého lva III. třídy in memoriam za vynikající velitelskou a bojovou činnost.

Nově pojmenovaný prapor i ulice

Zcela nově se formující jednotka české armády, elitní 533. prapor bezpilotních systémů v Prostějově, nese od 1. ledna 2020 čestný název Generálmajora Josefa Dudy, CBE.

Městská část Praha 6 navíc rozhodla na svém zasedání loni v říjnu, že svému rodákovi, který zde žil v letech 1905 až 1945, odhalí desku na budově GJK. Pražský magistrát rovněž loni v prosinci rozhodl, že hlavní město vzdá generálu Dudovi poctu, když po něm pojmenuje a nainstaluje ulici v nové reprezentační výstavbě na Praze 2.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v lednu uvedl, že při příležitosti 75. výročí od ukončení druhé světové války udělí Josefu Dudovi Kříž obrany státu ministra obrany, který byl rodině předán taktéž 30. června – dopoledne v pražském Národním památníku na Vítkově.

Foto: Marie Křížová

Národní památník na Vítkově: ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata předávají Kříž obrany státu genmjr. Josefu Dudovi in mem. – synovci Zbyňku M. Dudovi.

Význam generálmajorovy osobnosti z hlediska české i evropské historie ve svých úterních projevech připomněli 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička, který je zároveň ředitelem Gymnázia Jana Keplera, brigádní generálka a poradkyně náčelníka Generálního štábu Armády ČR Lenka Šmerdová, ředitel Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany Karel Vávra, francouzský velvyslanec Roland Galharague, velvyslanec Spojeného království Nick Archer, velitel 533. praporu bezpilotních systémů Generála Josefa Dudy, CBE v Prostějově Jan Štrbík a zmíněný generálův synovec Zbyněk M. Duda.

„Odhalením pamětní desky Josefu Dudovi splácíme část dluhu, který má naše společnost vůči vlastním hrdinům, kterých jsme si nevážili, opomíjeli je, a ti často byli za to, co pro vlast udělali, perzekuováni,“ uzavřel starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Výběr článků

Načítám