Hlavní obsah

Práce je pro jazykově vybavené odborníky

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znalost angličtiny se stává nezbytností i proto, že většina nových investorů jsou mezinárodní společnosti.

Článek

Poslední dva roky jsme s obavami sledovali bortící se trh práce v Česku. Od konce roku 2010 se situace pozvolna zlepšuje a zvyšuje se poptávka po pracovních silách.

Jak udávají poslední statistiky ministerstva práce a sociálních věcí, v průběhu měsíce dubna 2011 se situace na trhu práce výrazně zlepšila. Míra registrované nezaměstnanosti meziměsíčně poklesla o šest desetin procentního bodu na 8,6 % a ve srovnání s dubnem 2010 byla nižší rovněž o 0,6 bodu.

Počet uchazečů v evidenci úřadů práce se v dubnu meziměsíčně snížil o 33,9 tisíc na 513 842. Ke snížení nezaměstnanosti přispěl vyšší počet umístěných uchazečů o zaměstnání a nižší počet nově hlášených, dále oživení zaměstnanosti v sezónně orientovaných odvětvích ve stavebnictví, zemědělství, povrchových lomech nebo při čištění lesů.

Z hlediska dlouhodobějšího vývoje počtu volných pracovních míst byl duben již čtvrtý měsíc v řadě, kdy byl zaznamenán nárůst.

Nejhůř je na tom Morava

Nejvyšší nezaměstnanost je v současnosti v Olomouckém kraji, kde dosahuje 12,10 %, podobně je na tom kraj Moravskoslezský, na Brněnsku a Zlínsku je to kolem 10 %.

„Na jedné straně je velký nedostatek kvalifikovaných, jazykově vybavených odborníků, hlavně do výrobních společností (automobily a elektrotechnika), na druhé straně se počet pracovních míst moc nerozšiřuje. Chybějí manažeři výroby, procesní inženýři a manažeři kvality se znalostí angličtiny,“ říká vedoucí brněnské kanceláře agentury Hays Czech Republic Zora Wernerová.

„Ve stavebnictví je teď zvýšená poptávka po zkušených rozpočtářích a projektových manažerech, protože se již začaly objevovat nové projekty převážně ve výstavbě administrativních budov,“ dodává Veronika Kommer rovněž ze společnosti Hays.

Stále platí, že se práce hůře hledá čerstvým absolventům. Hodně záleží na oboru, který absolvent vystudoval, jazykové vybavenosti a případné praxi. Především mezinárodní společnosti hodně dají na zahraniční praxi, případně na studentský výměnný pobyt v zahraničí.

Chybějí manažeři výroby, procesní inženýři a manažeři kvality se znalostí angličtiny.
Zora Wernerová, agentura Hays Czech Republic

Pokud se absolvent výborně domluví alespoň dvěma cizími jazyky, určitě najde uplatnění v centrech sdílených služeb, poptávka po jazykově vybavených lidech stále trvá.

Úprk do Německa se nekoná

Široce diskutované otevření trhu práce od května žádné změny nepřineslo a upřímně řečeno, nikdo, snad s výjimkou Rakušanů, je ani neočekával. Jedná se především o Německo, Rakousko, Švýcarsko.

I s restrikcemi totiž existovaly cesty, jak zaměstnat české odborníky v Evropě. Pracovní povolení již před několika lety získali především lékaři, zdravotní sestry, IT experti, strojní a elektroinženýři.

„Nicméně ke konci dubna se nám kandidáti svěřovali, že zvažují jiné nabídky právě v Německu. Již jsme pocítili ze sousedních zemí zájem o programátory, kteří dostávají skoro dvojnásobný plat,“ potvrzuje Klára Antošová z IT divize Hays Czech Republic.

Ruku v ruce s postupným snižováním nezaměstnanosti v Česku lze očekávat pokračující růst pracovního trhu. S daty nezaměstnanosti ale mohou zahýbat absolventi škol, kteří se v květnu a červnu začnou registrovat na úřadech práce.

Již jsme pocítili ze sousedních zemí zájem o programátory, kteří dostávají skoro dvojnásobný plat.
Klára Antošová, IT divize Hays Czech Republic

Ke konci dubna bylo evidováno bezmála 32 000 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet klesl ve srovnání s předchozím měsícem o 1793 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli zhruba 6 %. Nicméně pozitivní zprávou je trend růstu nabídky pozic pro tento segment.

Předpovědi jsou optimistické

„Podniky, kterým se daří těžit z hospodářského oživení, již nabírají či plánují přijímat nové zaměstnance. Řada firem však stále jede v úsporném režimu a předpokládáme, že náklady zůstanou pod drobnohledem v podnikovém sektoru i po celý letošní rok,“ řekl Libor Stodola, odborník na řízení lidských zdrojů ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR.

Míra nezaměstnanosti podle něj bude v následujících měsících pravděpodobně dále pokračovat ve své cestě k 8% hranici.

Zda ji prolomí, bude záležet na jedné straně na tom, jakou poptávku po zaměstnancích přinesou sezónní práce, zejména ve stavebnictví, na druhou stranu bude také rozhodující, jak se po konci školního roku podaří novým absolventům uplatnit na trhu práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám