Hlavní obsah

Pozoruhodné video. Sucho odhalilo v Amazonii kameny s prastarými obličeji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilský region postihlo nejhorší sucho za více než století. Přesto to nepřináší jen samé negativní jevy, ale i vědecké nálezy. Do kamene vyryté lidské tváře s různými výrazy, stejně tak vyobrazení různých lidských a zvířecích postav, to vše bylo odhaleno, když hladina řeky v Brazílii dosáhla rekordně nízké úrovně. Tzv. petroglyfy mohou být staré až 2000 let.

Sucho odhalilo v brazilské řece kameny s vyrytými obrazciVideo: Reuters

 
Článek

Extrémní sucho v částech Amazonie vedlo k dramatickému poklesu hladiny řek a odhalilo tak desítky skalních útvarů s rytinami lidských podob. Skalní rytiny nejsou obvykle vidět, protože za normálních okolností jsou skryty pod vodou řeky Rio Negro, jejíž průtok minulý týden zaznamenal nejnižší hladinu za 121 let, poznamenal web Science Alert.

Petroglyfy, které zahrnují i zvířata a další přírodní formy, byly podle listu The Guardian objeveny, lépe řečeno znovuobjeveny na současném břehu Rio Negro, konkrétně v archeologické lokalitě známé jako Ponto das Lajes.

  • Petroglyf je obraz na skále vytvořený v pravěku nebo v pozdějších dobách opracováním povrchu kamenu řezáním, dlabáním, tesáním, obrušováním či malbou – nejčastěji kombinací těchto technik.

Jedná se o místo v brazilském státě Amazonas nedaleko města Manaus a poblíž soutoku s Amazonkou. Řeka Negro je důležitým přítokem Amazonky.

Zajímavost:
Název horního toku řeky Amazonky, používaný v Brazílii, zní Solimões. Označuje se tak Amazonka od svého počátku na soutoku řek Marañón a Ucayali až právě po soutok s Río Negro. Teprve po tomto soutoku je v Brazílii řeka nazývána Amazonkou.

„Některé skalní rytiny byly spatřeny již dříve, ale nyní jich vidíme více a máme i jejich větší rozmanitost, která nám pomůže určit jejich původ,“ řekl v pondělí 23. října archeolog Jaime de Santana Oliveira.

Stopy v Novém Mexiku jsou nejstarším důkazem o osídlení amerického kontinentu

Koktejl

Podle výzkumníků mohou vytvořené obrazce pomocí rovněž lépe pochopit dávné obyvatele oblasti. Poprvé bylo toto dávné umění na Rio Negro spatřeno v roce 2010 během tehdejšího období sucha, které ale bylo mírnější než to současné.

Na jednom místě byly také okryty hladké rýhy ve skále – předpokládá se, že tam kdysi domorodí obyvatelé brousili šípy a oštěpy. A to samozřejmě velmi dávno předtím, než sem přišli Evropané.

Hladina Amazonky klesla na stoleté minimum

Celá oblast se musela teď potýkat se suchem. Minulý týden jsme informovali, že hladina nejdelší řeky na Zemi – Amazonky – klesla na vůbec nejnižší úroveň za poslední století. Amazonský tropický deštný les, kterým řeka Amazonka protéká, začalo sužovat rekordní sucho.

Např. kvůli rychle vysychajícím přítokům Amazonky zůstaly na mělčině uvězněny lodě, odlehlé vesnice tak byly odříznuty od dodávek potravin a vody.

Náhlé sucho zasáhlo i tamní živočichy. V důsledku nezvykle vysoké teploty vody hynou říční delfíni, kteří patří mezi ohrožené druhy, upozornila agentura Reuters.

Hladina Amazonky klesla na stoleté minimum. Lidé jsou odříznuti od dodávek vody a potravin

Svět

Letecké záběry ukazují zkázu, kterou v Amazonii způsobilo sucho

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám