Hlavní obsah

Stopy v Novém Mexiku jsou nejstarším důkazem o osídlení amerického kontinentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prastaré lidské stopy objevené před několika lety v americkém státě Nové Mexiko jsou nejstarším přímým důkazem o přítomnosti člověka na americkém kontinentu. Potvrdil to nový výzkum zveřejněný v odborném časopise Science.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Lidské stopy v Novém Mexiku jsou staré 21–23 tisíc let

Článek

Stopy objevené na dně dávného jezera v americkém národním parku White Sands jsou staré 21 až 23 tisíc let, uvádí studie. Jejich odhadované stáří vědci poprvé zveřejnili v magazínu Science v roce 2021, ale někteří jejich kolegové vyjádřili pochybnosti ohledně metody datování, napsal list The Guardian.

Odborný tým tehdy použil takzvanou radiokarbonovou metodu aplikovanou konkrétně na semena vodních rostlin. Kritici však upozorňovali, že semena mohla absorbovat uhlík z jezera, což by časový odhad zkreslilo o tisíce let.

Nová studie se opírá o další dva materiály nalezené v dané lokalitě – pyl z jehličnanů a zrnka křemene. Zpochybňuje tak kdysi oblíbenou teorii, že první lidé se na americký kontinent dostali před zhruba 15 tisíci let – krátce předtím, než stoupající hladina oceánů zalila pevninský most mezi dnešním Ruskem a Aljaškou v místech, kde se nyní nachází Beringův průliv.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Lidské stopy v Novém Mexiku jsou staré 21–23 tisíc let

„Toto téma bylo vždy kontroverzní, protože je tak významné – jde o naše poznatky ohledně poslední kapitoly osídlení světa,“ uvedl archeolog Thomas Urban z Cornellovy univerzity, který se účastnil původní studie z roku 2021, ale nikoliv té zveřejněné tento týden.

Thomas Stafford, nezávislý archeolog a geolog z Nového Mexika, jenž se na nové studii rovněž nepodílel, uvedl, že „dříve byl poněkud skeptický“, ale nové důkazy ho přesvědčily.

„Stopy ve White Sands jsou unikátní, protože není pochyb o tom, že je tam zanechali lidé, není kolem toho nic nejednoznačného,“ uvedla k významu objevu Jennifer Raffová, antropologická genetička z univerzity v Kansasu.

Archeologové našli v rakouském dole 2200 let starou dětskou botu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám