Hlavní obsah

Hladina Amazonky klesla na stoleté minimum. Lidé jsou odříznuti od dodávek vody a potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hladina nejdelší řeky na Zemi v pondělí klesla na vůbec nejnižší úroveň za posledních sto let. Amazonský tropický deštný les, kterým řeka Amazonka protéká, totiž sužují rekordní sucha. Ohroženy jsou tak životy statisíců lidí a celý ekosystém džungle.

Amazonka v Brazílii je kvůli suchu na více než stoletém minimuVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli rychle vysychajícím přítokům Amazonky zůstaly na mělčině uvězněny lodě, a odlehlé vesnice jsou tak odříznuty od dodávek potravin a vody. Náhlé sucho zasáhlo i tamní živočichy. V důsledku nezvykle vysoké teploty řeky uhynulo už nejméně sto říčních delfínů, kteří patří mezi ohrožené druhy, informovala agentura Reuters.

„Nejtěžší je přeprava vody, musíme urazit vzdálenost třicet až čtyřicet minut, abychom přijeli a zase odjeli, to je ta nejtěžší část,“ řekl místní řidič.

Přístav Manaus, který se nachází na soutoku řeky Rio Negro a Amazonky, v pondělí naměřil hladinu vody o čtyři metry nižší než v roce 2022. Ta v pondělí dosahovala 13,59 metru, před rokem to bylo 17,6.

Letecké záběry ukazují zkázu, kterou v Amazonii způsobilo sucho

Věda a školy

Jedná se o nejnižší naměřenou výšku hladiny vody od začátku jejího pravidelného měření v roce 1902. Byl tak překonán dosavadní smutný rekord z roku 2010.

Manaus je hlavním a zároveň nejlidnatějším městem státu Amazonas. Zde podle místního úřadu civilní obrany sucho postihlo téměř půl milionu lidí.

Brazilská ministryně zdravotnictví Nisia Trindadeová uvedla, že úřady do oblastí postižených suchem svolávají lékaře a mobilizují zdravotní péči.

„Přijela jsem oznámit, jaké prostředky budou využity pro vysoce a středně složitou zdravotní péči o amazonské obyvatelstvo a rovněž pro základní péči, která je dnes také posílena o Mais Medicos (brazilský vládní program dodávající lékaře zranitelným komunitám, poz. red.) a multidisciplinární týmy,“ uvedla Trindadeová.

Latinskoamerické státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám