Hlavní obsah

Povzbudivé náborové výhledy kalí meziroční srovnání

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro třetí čtvrtletí 2014 povzbudivé náborové plány. Šest procent zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, tři procenta předpovídají jeho snížení a devadesát procent nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje čistý index trhu práce pro Českou republiku pro třetí čtvrtletí 2014 hodnotu plus tři procenta, což je nejvíce od třetího kvartálu 2011.

Foto: Profimedia.cz

Třetí čtvrtletí roku je tradičně obdobím, kdy společnosti nejvíce nabírají nové zaměstnance.

Článek

Vyplývá to z výsledků průzkumu „Manpower Index trhu práce“ pro třetí čtvrtletí roku 2014.

V meziročním srovnání je to stagnace

„Index trhu práce je nejsilnější od třetího kvartálu 2011 a na první pohled působí velmi optimisticky. Na druhou stranu třetí čtvrtletí roku je tradičně obdobím, kdy společnosti nejvíce nabírají nové zaměstnance a při pohledu na sezónně očištěná data vidíme spíše stagnaci ve srovnání s 3. čtvrtletími v předchozích letech. Velkou výjimkou je sektor výroba a rozvod elektřiny, vody a plynu, který zaznamenal nejsilnější index v historii tohoto průzkumu v ČR,“ uvedla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Group Česká a Slovenská republika.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v pěti z deseti odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí zvyšování počtu pracovních sil. Nejsilnější index předpovídá už zmíněné odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s hodnotou 19 % a po něm odvětví finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům, které očekává růst 10 %. Oproti tomu nejslabší hodnoty vykazují odvětví stavebnictví (-6 %) a doprava, skladování a komunikace (-4 %). Stagnaci lze očekávat v odvětvích státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura (0 %).

Regionální srovnání v rámci ČR

Ze tří regionů - Čechy, Morava, Praha - předpovídá nejsilnější náborové prostředí pro příští tři měsíce Morava s čistým indexem trhu práce 10 %. Zaměstnavatelé v Praze hlásí nejistý trh práce s indexem 1 % a ještě o něco hůře na tom budou Čechy s indexem 0 %. V porovnání s minulým čtvrtletím si Morava polepšila o 11 procentních bodů, v Čechách a v Praze index posílil jen mírně, a to o 2 procentní body.

Globální pohled

Výsledky průzkumu pro třetí čtvrtletí ukazují, že pracovní příležitosti na světových trzích práce zůstávají většinou pozitivní. Zaměstnavatelé ve 37 ze 42 sledovaných zemí a oblastí očekávají nárůst počtu pracovních sil.

Nejsilnější náborové prostředí z globálního hlediska hlásí zaměstnavatelé v Indii, na Tchaj-wanu, Novém Zélandu, v Turecku a Singapuru, kde se přírůstky pohybují od plus čtyřiceti do patnácti procent. Nejslabší – a zároveň negativní – náborové prostředí hlásí Belgie, Francie, Nizozemí a především Itálie s mínus osmi procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám