Hlavní obsah

Poradna: Jsem ve zkušební době. Může mi zaměstnavatel zrušit pracovní poměr?

V pracovních smlouvách se často objevuje doložka o zkušební době. Většinou jde o strohou větu, že zkušební doba činí 3 měsíce. Někdy je ale podrobnější – s tím, že zkušební doba byla sjednána před nástupem do práce, nebo že zrušení pracovního poměru ve zkušební době musí být doručeno druhé straně alespoň 3 dny předem. Je taková doložka nutná? A co přesně pro obě strany znamená?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
V pracovní smlouvě jsem se dohodl na zkušební době, ale nikde není řečeno, zda se mnou může zaměstnavatel zrušit pracovní poměr ve zkušební době. Navíc je zaměstnavatelem agentura práce, která mě dočasně přidělila k jiné společnosti. Pracovní poměr mám na dobu určitou, a to na dobu dočasného přidělení k této společnosti. Může se mnou agentura práce pracovní poměr zrušit?

Jak funguje zkušební doba

Zkušební dobu může sjednat zaměstnavatel a zaměstnanec nejpozději v den nástupu zaměstnance do práce, a to v pracovní smlouvě nebo i samostatně, vždy ale písemně. Zkušební doba se nebere „samo sebou“ – pokud sjednána není, nejsou první měsíce pracovního poměru zkušební dobou.

Když už ale zkušební doba sjednána byla, a to třeba jen jako shora uvedená věta, znamená to, že zaměstnavatel i zaměstnanec může během zkušební doby písemně zrušit pracovní poměr bez uvedení důvodu. Toto již vyplývá ze zákoníku práce a nemusí to být v pracovní smlouvě zvlášť uvedeno. Pracovní poměr končí dnem doručení písemného zrušení (nebo dnem pozdějším, který je ve zrušení uveden). Zrušení by sice mělo být doručeno alespoň 3 dny předem, není to ale povinnost.

Délka zkušební doby a agentura práce

Protože zkušební doba znamená pro zaměstnance velkou nejistotu, omezuje zákoník práce její maximální trvání. Pro řadové zaměstnance činí 3 měsíce, pro vedoucí zaměstnance 6 měsíců.

Zkušební doba však nikdy nesmí přesáhnout polovinu sjednané doby trvání pracovního poměru. Pokud je tedy zaměstnanec přijímán na dobu určitou např. na 4 měsíce, nesmí být zkušební doba delší než 2 měsíce. Kdyby byla zkušební doba sjednána delší, byla by v přesahující části neplatná a trvala by jen jednu polovinu sjednané doby trvání pracovního poměru.

Totéž platí i pro agenturu práce. I ta tedy může se zaměstnancem sjednat zkušební dobu, ale ne delší než je jedna polovina očekávané doby trvání pracovního poměru. Pokud byl pracovní poměr sjednán na dobu dočasného přidělení ke konkrétní společnosti, pak tedy na jednu polovinu této doby, která je uvedena v písemném pokynu, jenž agentura zaměstnanci musí předat - zaměstnanec si tak může snadno spočítat, zda byla zkušební doba sjednána v souladu s popsanými pravidly.

Shrnutí

Pokud jste si tedy sjednal v pracovní smlouvě zkušební dobu, může s vámi během této doby agentura práce písemně zrušit pracovní poměr bez uvedení důvodu. Přitom není rozhodující, zda bylo či nebylo v pracovní smlouvě uvedeno, že zaměstnavatel / zaměstnanec je oprávněn zrušit pracovní poměr ve zkušební době.

Spočítejte si ale, zda byla zkušební doba sjednána v souladu se zákoníkem práce, tedy zda její délka nepřesahuje jednu polovinu očekávané doby trvání pracovního poměru (ve vašem případě očekávané doby dočasného přidělení k jiné společnosti). Pokud ano, byla by v přesahující části neplatná a zrušení pracovního poměru v této části zkušební doby byste se mohl bránit.

Odpovídal Michal Vrajík z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám