Hlavní obsah

Pomoc s léčbou? Vědci objevili mozkové signály chronické bolesti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci z Kalifornské univerzity v americkém San Francisku objevili mozkové signály, které ukazují, jak člověk prožívá chronickou bolest. Mezinárodní tým vědců tvrdí, že jeho práce je krokem směrem k účinné léčbě lidí žijících s dlouhotrvající bolestí, která není utišitelná běžnými léky. Podle listu The Wall Street Journal je chronická bolest velmi rozšířená, ale stále málo pochopená.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

O objevu informoval mj. deník The Guardian s tím, že je to poprvé, co vědci dekódovali mozkovou aktivitu, která je základem chronické bolesti u pacientů.

Objev podle nich zvyšuje naději, že by např. terapie hluboké mozkové stimulace, která se již používá u léčby Parkinsonovy nemoci a těžké deprese, mohla pomoci těm, kteří již vyčerpali všechny ostatní možnosti.

„Tichá epidemie“

„Zjistili jsme, že chronickou bolest lze úspěšně sledovat a předvídat v reálném světě, když třeba pacient venčí psa, když ráno vstává nebo zatímco se obecně věnuje svému životu,“ uvedl neurolog a vedoucí výzkumu Prasad Shirvalkar.

Revoluce v magnetické rezonanci, vědci pořídili 64milionkrát ostřejší snímek mozku

Věda a školy

Jak upozorňují experti, kupříkladu jen ve Velké Británii postihuje „tichá epidemie“ chronické bolesti zhruba 28 milionů dospělých. To znamená, že téměř 44 procent britské populace pociťuje bolest po dobu nejméně tří měsíců, a to navzdory lékům či jiné léčbě. Příčiny jsou různé – od artritidy, rakoviny a problémů se zády až po cukrovku, mrtvici a endometriózu.

Přestože chronická bolest způsobila častější předepisování silných opioidů, žádná léčba na toto onemocnění podle vědců působících v USA příliš nezabírá. Odborníci kvůli tomu vyzývají k přehodnocení způsobu, jakým zdravotníci přistupují k pacientům s trvalou bolestí.

  • Opioidy jsou všechny látky (přírodního původu i uměle vyrobené), které se vážou na tzv. opioidní receptory v mozku. Mezi nejznámější opioidy patří morfin a kodein, které jsou za určitých okolností používány jako analgetika, vždy pouze na předpis.

Umělá inteligence je při hodnocení ultrazvuku srdce lepší než lidé

Software

Předpovědět bolest

V nejnovější studii publikované v odborném časopise Nature Neuroscience Shirvalkar a jeho kolegové chirurgicky implantovali elektrody čtyřem pacientům s obtížně řešitelnou chronickou bolestí po mrtvici nebo ztrátě končetiny.

Zařízení umožnila pacientům zaznamenávat aktivitu ve dvou oblastech mozkové kůry – přední cingulární kůře a orbitofrontálním kortexu – po stisknutí tlačítka na vzdáleném sluchátku.

Nerovnost pohlaví a stres s tím spojený ohrožují zdraví mozku

Zdraví

Dobrovolníci několikrát denně vyplnili krátké dotazníky o síle a typu bolesti, kterou pociťují, a poté zaznamenali snímky mozkové aktivity. Výzkumníci zjistili, že na základě odpovědí a záznamů mozku mohou vycvičit algoritmus, který dokáže předpovědět bolest člověka na základě elektrických signálů v orbitofrontální korové oblasti.

„Vyvinuli jsme tzv. objektivní biomarker pro tento typ bolesti,“ sdělil Shirvalkar.

  • Biomarker (biologický marker) je měřitelný indikátor určitého biologického stavu či podmínek. Podle definice je to „charakteristika, která se objektivně měří a vyhodnocuje jako indikátor normálních biologických procesů, patogenních procesů nebo farmakologických odpovědí na terapeutický zásah“.

V samostatné práci tým zjistil, že akutní nebo krátkodobou bolest, např. při dotyku horkého předmětu s kůží, doprovází velmi odlišná mozková aktivita. Toto zjištění může alespoň částečně vysvětlovat, proč jsou běžná analgetika méně účinná při chronické bolesti než při krátké agónii způsobené třeba naraženým palcem u nohy.

Za bolesti v obličeji mohl nádor, roky se vyvíjel bez povšimnutí

Zdraví

„Chronická bolest není jen trvalejší verzí akutní bolesti, ale v mozku se zásadně liší. Doufáme, že až tomu lépe porozumíme, budeme moci tyto informace využít k vývoji individualizovaných terapií stimulace mozku pro nejzávažnější formy bolesti,“ uzavřel Shirvalkar.

KVÍZ: Jak se vyznáte v lidském mozku a jeho funkcích?

Zdraví

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám