Hlavní obsah

„Podmořská klinika“. Delfíni se třou o korály, aby se jim zahojily kožní choroby

Zatímco člověka může vyrážka přimět spěchat do lékárny či nemocnice, někteří delfíni také „upalují“ do fronty. Ovšem proto, aby se otírali o korály, které využívají jako lék na své kožní onemocnění. Na tyto pomyslné podmořské lékárny či lázně poukazuje nový výzkum, o kterém informoval list The Guardian.

BEZ KOMENTÁŘE: Delfíni s kožními potížemi čekají ve frontě u korálů s léčivými účinky, aby se o ně mohli otřítVideo: AP

 
Článek

Začátek aktuálního vědeckého bádání na toto téma spadá do období před zhruba 13 lety, kdy spoluautorka studie, bioložka z Curyšské univerzity ve Švýcarsku, poprvé pozorovala, jak se delfíni třou o korály v Rudém moři u pobřeží Egypta.

Šel si zaplavat do moře. Záchranáři ho našli po 12 hodinách v obklopení delfínů

Koktejl

Šlo konkrétně o delfíny Ehrenbergovy (Tursiops aduncus). Daní živočichové jsou náchylní ke kožním nemocem, jako jsou různá houbovitá onemocnění či bakteriální a virové neštovice, které, jak se podle výzkumníků zdá, navíc zhoršuje změna klimatu.

Podvodní peeling

Delfíni jsou obecně známí tím, že jsou to inteligentní a hravá zvířata – a také že se rádi třou o drsné povrchy a dřímají v korálových útesech „jako hosté v podvodních lázních“.

Nemocný Velký bariérový útes po horkém létu vybledl

Koktejl

Delfíni však mohou mít z onoho „peelingu“ více než jen relaxaci. Tento týden zveřejněná studie naznačuje, že si příslušní kytovci mohou své kožní onemocnění léčit sami pomocí korálů, což přispívá k důkazům o léčivých vlastnostech některých korálů a hub, které tak mohou být dále zkoumány.

„Delfíni jen korálem neprocházejí. Plavou nahoru, zase se vracejí dolů a třou si břišní oblast i záda,“ popsala Ziltenerová podle deníku The Guardian.

U Austrálie objevili obří korálový útvar. Je vyšší než mrakodrap

Koktejl

Podle vědkyně a potápěčky to podnikají se zřejmou intenzitou. Mimochodem velké plus pro její práci: trvalo to sice nějakou chvíli, ale důvěru delfínů Ehrenbergových si nakonec získala. Tyto delfíny totiž podle ní neznepokojovaly bubliny vypouštěné z potápěčského obleku – na rozdíl od „stydlivějších“ delfínů dlouholebých (Stenella longirostris).

Vyberou si vhodný korál

Podle studie jsou navíc tito mořští savci poměrně vybíraví v tom, které druhy korálu k této „samoléčbě“ použijí, doplňuje agentura AP. Lze tedy usuzovat, že vědí, která korálová společenství mají ty správné ozdravné účinky.

Načež Ziltenerová s kolegy identifikovala druh korálů, o které se delfíni otírali, a odebrala vzorky. Tým zjistil, že opakovaným třením o korály delfíni narušují drobné polypy, které tvoří korálové společenství, načež žahavci ze třídy korálnatců (korálnatci jakožto přisedle žijící druhy zůstávají ve stadiu polypa – pozn. red.) uvolňují jistý hlen.

Mořský plankton se v důsledku globálního oteplování posouvá směrem k pólům

Věda a školy

Ten poté zkoumala chemička Gertrud Morlocková z německé Univerzity Giessen. Experti v Německu použili různé testy k analýze vzorků dvou korálů: rohovitky svazčité (Rumphella aggregata) a laločnice (Sarcophyton sp.), a také houby Ircinia sp., mezi kterými si delfíni hověli, napsal web Interesting Engineering.

Výsledky zde odhalily přítomnost celkem 17 typů sloučenin s antibakteriální, antioxidační, hormonální a toxickou aktivitou.

OSN: Důležité ukazatele klimatické změny jsou na rekordní úrovni, poslední roky jsou nejteplejší

Věda a školy

Objev vedl tým k domněnce, že daný hlen z korálů slouží k regulaci mikrobiomu na těle delfínů a k léčbě infekcí.

„Opakované tření umožňuje, aby se sloučeniny dostaly do kontaktu s kůží delfínů. Pomohou jim dosáhnout ošetření kůže, pomáhají proti mikrobiálním infekcím,“ konstatovala Morlocková.

PŘEHLEDNĚ: Co jsou opičí neštovice a jak jsou nebezpečné

Věda a školy

Výběr článků

Načítám