Hlavní obsah

U Austrálie objevili obří korálový útvar. Je vyšší než mrakodrap

• Aktualizováno

Výzkumníci poblíž australského Velkého bariérového útesu objevili obří, samostatně stojící korálový útvar. Je vysoký přes 500 metrů – to je více, než kolik měří newyorský mrakodrap Empire State Building nebo věže Petronas v Kuala Lumpuru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Austrálie objevili obří korálový útvar vyšší než mrakodrap Empire State BuildingVideo: Reuters

 
Článek

Jak oznámili vědci ze Schmidtova institutu pro výzkum oceánů (SOI), jedná se o první samostatný korálový útes objevený po více než 120 letech. Výzkumníci na útes narazili 20. října při expedici na výzkumném plavidle Falkor ve vodách u severoaustralského státu Queensland, kde mapovali mořské dno.

Tuto neděli pak útes prozkoumali pomocí na dálku řízené ponorky. V oblasti bylo podle SOI předtím nalezeno sedm samostatně stojících útesů, včetně ostrůvku Raine, jenž je významným hnízdištěm karet obrovských.

Základna nově nalezeného korálového útesu je široká 1,5 kilometru a jeho vrchol se v nejvyšších bodech nachází 40 metrů pod hladinou moře.

„Tento nečekaný nález dokazuje, že v našem oceánu i nadále nacházíme neznámé struktury i živočišné druhy,“ uvedla spoluzakladatelka SOI Wendy Schmidtová.

Nemocný Velký bariérový útes po horkém létu vybledl

Koktejl

„Naše znalosti o oceánu byly dlouhou dobu limitované. Díky novým technologiím, které jsou našima očima, ušima a rukama v hlubinách moře, máme možnost objevovat jako nikdy předtím,“ dodala.

Velký bariérový útes, který je od roku 1981 součástí světového přírodního dědictví UNESCO, lemuje severovýchodní pobřeží Austrálie. Je to největší komplex korálových útvarů na světě – rozkládá se na více než 334 tisících kilometrů čtverečních a zabírá tak větší plochu než Itálie. Je domovem více než 1500 druhů ryb, 411 druhů korálů a desítek dalších živočišných druhů.

Rozmanitost fauny i flóry však ohrožuje klimatická změna; podle nedávných studií útes v posledních třech desetiletích přišel o polovinu korálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám