Hlavní obsah

Podanou přihlášku na SŠ už lze v elektronickém systému vzít zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zákonní zástupci mohou v elektronickém systému podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) nově vzít zpět podané přihlášky, po přihlášení také uvidí přehled svých přihlášek. Funkci spustila organizace odpovědná za proces přijímaček Cermat v noci na pátek, informoval ředitel Miroslav Krejčí. Cermat řeší i další problémy, např. že se rodičům nenačítají ze základních registrů správně děti a nezobrazovalo se správně občanství.

Foto: repro DiPSy

Systém DiPSy na podávání přihlášek na střední školy

Článek

Na duplicitní přihlášky a nemožnost zrušit už podanou přihlášku si stěžovali někteří rodiče i ředitelé středních škol.

Sám systém rodiče neupozorní

Možnost vzít přihlášku zpět začala fungovat kolem půlnoci. „Po přihlášení uvidí (rodiče) nově seznam podaných přihlášek. Budou si moci ke každé stáhnout potvrzující PDF, že byla přihláška přijata, a zároveň budou mít možnost tu přihlášku vzít zpět,“ řekl Krejčí.

Přihlášku je možné odeslat jakkoliv neúplnou.
Miroslav Krejčí, ředitel Cermatu

Přihláška zůstane v systému DiPSy stále viditelná, ale bude označena, že je vzata zpět. DiPSy rodiče neupozorní, že podávají přihlášku opakovaně, Cermat je bude ale průběžně informovat, že mají v systému více přihlášek.

Zavádějící údaje, zdvojené přihlášky. Na systém DiPSy si stěžují ředitelé

Domácí

Cermat také bude slučovat totožné přihlášky. V úterý se podle Krejčího stávalo, že systém uživatelům ukázal chybu při odeslání přihlášky a vyzval je, aby přihlášku odeslali znovu. „Ve skutečnosti se stalo to, že v obou případech přihláška byla podaná, i když to rodič nevěděl,“ sdělil Krejčí. Chybu Cermat podle něj opravil.

Další potíže

Cermat řešil i problém se zobrazováním státního občanství u uchazečů, kteří mají více občanství. „Upravili jsme algoritmus tak, že pokud existuje státní občanství Česká republika mezi více občanstvími, tak se preferuje,“ poznamenal Krejčí.

Některým lidem se v systému po přihlášení nezobrazují jejich děti. „U stovek lidí jsou v registrech chybné údaje,“ uvedl. V těchto případech podle něj chybí tzv. metadata, díky kterým se provazují děti k rodičům. Problém řeší Cermat s ministerstvem vnitra a Digitální a informační agenturou.

Na západě už by ministr rezignoval. Beka kvůli přihláškám nešetří ani vládní poslanci

Domácí

„Doufám, že pro příští týden se nám podaří najít nějaké řešení,“ řekl. V systému by se podle Krejčího měly zákonným zástupcům zobrazovat všechny děti ve věku deset až 18 let.

Někteří rodiče si stěžovali na to, že systém zobrazuje jako povinnou přílohu doklad o ukončení základního vzdělání. „Obecně lze (přihlášku) poslat s jakoukoliv chybějící přílohou, systém DiPSy nikdy nezabrání odeslání přihlášky. Přihlášku je možné odeslat jakkoliv neúplnou,“ vysvětlil Krejčí. Doplnil, že musí obsahovat povinné osobní údaje.

Počet přihlášek podaných přes systém DiPSy zatím podle něj překonal 40 tisíc. Duplicitních je podle něj zhruba deset procent.

„K 9. únoru v čase 12:07 jsme evidovali celkem 44 660 přihlášek (elektronickou formou),“ upřesnila pro Novinky mluvčí Cermatu Jana Patáková.

Na střední školy by se letos mohlo podle ministerstva hlásit 106 tisíc žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Krejčí dříve uvedl, že se počítá zhruba se 120 tisíci uchazeči. Podle Cermatu by systém DiPSy mohlo využít 50 až 70 procent rodičů.

Ministr školství neprodloužil termín pro podání přihlášek

Domácí

Výběr článků

Načítám