Hlavní obsah

Po pěti měsících poslala sonda Voyager 1 čitelná data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sonda Voyager 1 poprvé od loňského listopadu vyslala k Zemi čitelná data. Tento týden v pondělí to oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), podle něhož vědecký modul, který se momentálně nachází asi 24 miliard kilometrů od naší planety, neposílal spolehlivé údaje kvůli poruše po dobu pěti měsíců.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Ilustrace ukazuje vstup Voyageru 1 do mezihvězdného prostředí.

Článek

Vesmírná loď NASA Voyager 1 přestala 14. listopadu 2023 posílat zpět na Zemi čitelná vědecká a technická data.

Nyní poprvé od listopadu zasílá řídicímu středisku na Zemi použitelná data o stavu svých palubních inženýrských systémů. Dalším krokem je umožnit sondě znovu začít posílat i vědecká data, jak píše NASA na svém webu.

Za problém mohl čip

Sonda Voyager 1 vyslaná do vesmíru před skoro půlstoletím sice zřejmě v době svého „mlčení“ stále dokázala přijímat pokyny od týmů NASA a podle všeho normálně fungovala, zpátky ale tedy nevysílala vědecká data či údaje o svém technickém stavu.

Astronomové ukázali skutečnou barvu planet Uran a Neptun

Věda a školy

Problém spočíval podle kalifornské Laboratoře tryskového pohonu (JPL) NASA v čipu v jednom z palubních počítačů, který má na starosti formátování vědeckých a technických dat před jejich odesláním na Zemi.

Čip se opravit nepodařilo, dotyčný kód se ale ze Země programátorům podařilo přesunout na jiné místo v paměti příslušného počítače. NASA podotkla, že signálu trvá 22,5 hodiny, než dorazí k Voyageru 1, a dalších 22,5 hodiny, než se vrátí zpátky.

Ztráta kontaktu i s Voyagerem 2

Sonda Voyager 1 je nevzdálenějším lidským objektem v kosmu. Spolu se sondou Voyager 2 byla vyslána v roce 1977, původně měly obě prozkoumat čtyři plynné obry naší Sluneční soustavy: Jupiter Saturn, Uran a Neptun. Podařilo se jim ale pokračovat ještě dál a nyní jsou za vnější hranicí heliosféry v mezihvězdném prostoru.

Za připomenutí stojí, že NASA loni v červenci ztratila kontakt i s „dvojkou“. Znovu plně navázat kontakt se sondou Voyager 2 se pak povedlo v srpnu. Proč ke krátkodobé ztrátě kontaktu loni v srpnu došlo? Řídící centrum totiž omylem vyslalo chybný příkaz, kvůli tomu se posunula anténa sondy – a přístroj se odmlčel.

NASA už se sondou Voyager normálně komunikuje, anténa je ve správné pozici

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám