Hlavní obsah

NASA už se sondou Voyager normálně komunikuje, anténa je ve správné pozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston (USA)

Americkému Národnímu úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se podařilo znovu plně navázat kontakt se sondou Voyager 2, který ztratil v červenci, když řídící centrum omylem vyslalo chybný příkaz. Kvůli tomu se posunula anténa sondy - a aparát se odmlčel.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Ilustrační obrázek sondy

Článek

Na plné obnovení spojení mezi sondou a pozemními řídícími středisky upozornil koncem minulého týdne zpravodajský server BBC News.

Samotná NASA potvrdila v pátek 4. srpna na svém webu, že je „zpět v plném kontaktu se svou ztracenou sondou Voyager 2, a to o několik měsíců dříve, než se očekávalo“.

Vesmírná agentura totiž původně čekala, že se spojení se zařízením vzdáleným miliardy kilometrů od Země podaří obnovit až v říjnu, kdy se uskuteční automatický restart systémů. Nakonec se ale díky velmi silnému signálu vyslanému k sondě podařilo dosáhnout toho, že její anténa znovu směřuje k Zemi, což vedlo k obnovení komunikace.

V NASA zadali chybný příkaz a ztratili kontakt se sondou Voyager 2

Věda a školy

Před týdnem se ukázalo, že sonda žije

Obnovení komunikace mělo několik fází. „Obří antény systému Deep Space Network (DSN) rozeseté po světě zachytily ‚srdeční tep‘ sondy, což znamená, že je 46leté kosmické plavidlo naživu a nadále pracuje,“ sdělila nejprve na začátku srpna podle agentury AP šéfka projektu Voyager (Cestovatel) Suzanna Doddová.

V tu chvíli ale ještě stále byla anténa sondy vychýlena dva stupně špatným směrem. „Tahle zpráva nás pozvedla na duchu. Zkusíme teď anténu Voyageru natočit zpátky k Zemi,“ dodala tehdy Doddová. A to se nakonec povedlo, vysílání silných signálů od pozemských antén DSN slavilo úspěch.

Voyager 2 se nyní nachází ve vzdálenosti 19 miliard kilometrů od Země, trvá tak více než 18 hodin, než její signál k naší planetě dorazí.

Voyager 2 žije. Supervýkonná anténa zachytila jeho „tep“ v hlubokém vesmíru

Svět

Sonda Voyager 2 odstartovala z Floridy 20. srpna 1977 s cílem prozkoumat Sluneční soustavu a zejména Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. Do mezihvězdného prostoru vstoupila v roce 2018. Trochu paradoxně až po „dvojce“, 5. září 1977, vyslala NASA do vesmíru Voyager 1, který je od Země 24 miliard km, a je tedy od naší planety nejvzdálenějším objektem vytvořeným člověkem.

Sondy Voyager by podle NASA mohly zůstat v dosahu sítě DSN zhruba do roku 2036, nicméně záviset to bude i na tom, kolik energie ještě budou tato kosmická zařízení mít k přenosu signálu zpět na Zemi.

ESA pošle vysloužilý satelit do vodního hrobu v Atlantiku

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám