Hlavní obsah

Plasty způsobují onemocnění mořským ptákům, zjistili vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mořští ptáci trpí novou nemocí. Způsobují ji plasty. Ptáci, u kterých se tzv. plastikóza projevila, měli od spolykaného odpadu zjizvený trávicí trakt, napsal britský The Guardian s odvoláním na vědce z londýnského Přírodovědného muzea. Podle odborníků jde o první doložený příklad fibrózy vyvolané výhradě plasty.

Foto: Profimedia.cz

Buřňák světlonohý (Ardenna carneipes)

Článek

„Tato studie je první, která zevrubně zkoumá, co s žaludeční tkání dělají mikroplasty. Ukázalo se, že mohou v trávicím traktu ptáků napáchat vážné škody,“ uvedl v článku Přírodovědného muzea v Londýně spoluautor studio o plastikóze Alex Bond.

Vědec také upozornil, že přestože byla nemoc zatím popsána jen u mořských ptáků, může jít jen o vrchol ledovce.

Bond rovněž naznačil, že je nemoc běžným okem nerozpoznatelná. Podle něj mohou nemocí postižení ptáci na první pohled vypadat zdravě, ale uvnitř jejich těla tomu tak být nemusí, upozorňuje The Guardian.

Systém na zachytávání odpadu z „oceánské skvrny“ si připsal rekord

Věda a školy

Zpráva zveřejněná v Časopise pro nebezpečné látky (Journal of Hazardous Materials) uvádí, že se znečištění plasty stává natolik rozšířeným, že se zjizvení objevuje u různých věkových skupin ptáků. Onemocněním trpí už mladí jedinci a vědci předpokládají, že je to kvůli tomu, že je rodiče krmí potravou obsahující plasty.

Opakované polykání jejich mikročástí jim pak způsobuje chronický zánět trávicího traktu, který vede časem ke zjizvení a deformaci tkání, což se podepíše na tom, jak ptáci tráví potravu, rostou a jakou mají šanci na přežití. Přírodní materiály jako třeba kousky pemzy ptákům tyto problémy nezpůsobují.

Pletou si plasty s potravou

Vědci se zaměřili na buřňáky světlonohé žijící na australském Ostrově lorda Howea v jižním Pacifiku a na souvislost mezi množstvím spolykaného plastu a stavem první části ptačího žaludku, proventrikulu. Zjistili, že čím více plastů do sebe ptáci dostali, tím zjizvenější tkáň byla.

Ptáci nejen že konzumují plasty kontaminovanou potravu, ale také si s ní kousky plastu pletou a jedí je vlastně vědomě.

Hojná produkce spermií snižuje vlaštovkám věk dožití, zjistili vědci

Věda a školy

Plastikóza může vést k postupnému poškození žláz v proventrikulu a ptáci mohou být v důsledku toho náchylnější k infekcím, parazitárním onemocněním a může se jim zhoršit schopnost trávit potravu a vstřebávat některé vitamíny.

I když je plastikóza známá jako nemoc zasahující trávicí ústrojí, podle vědců existují indicie, které ukazují, že by se mohla týkat i dalších částí těla, např. plic. Dopad by mohla mít i na zdraví lidí.

Jméno plastikóza dostala nemoc záměrně, aby bylo zřejmé, že ji způsobuje umělá hmota nacházející se v přirozeném prostředí ptáků.

Výzkumníci poprvé odhalili mikroplasty v mateřském mléku

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám